Wegańskie lody z masłem orzechowym
Wegańskie lody to nie tylko owocowe sorbety. Na bazie mleka kokosowego i masła orzechowego można przyrządzić lody o konsystencji i smaku zbliżonym do kremowej klasyki. Żeby się udały, trzeba im poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto!
Wegańskie lody z masłem orzechowym
Co potrzebujemy?
Składniki potrzebne do przygotowania podstawowej wersji wegańskich lodów to:
– 400 ml mleka kokosowego (gęstego mleka kokosowego, min. 22%)
– pół szklanki naturalnego masła orzechowego (bez soli i cukru)
– 1/3 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu (lody można też posłodzić syropem: z agawy, daktylowym)
– naturalny aromat waniliowy, dla zaostrzenia smaku: szczypta imbiru, mała szczypta soli.
Do lodów możemy dodać również:
– ubitą śmietanę kokosową
– dodatki smakowe: zmiksowany banan, prażony kokos, łyżka kakao, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– do dekoracji: drobno pokrojone orzechy, syrop daktylowy lub klonowy
Jak wykonać?
Krok 1
Mleko kokosowe łączymy trzepaczką z masłem orzechowym. Razem z cukrem dajemy do garnka (najlepiej ceramicznego) i gotujemy, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy 2 łyżeczki aromatu waniliowego i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Krok 2
Gęstą masę odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy wystygnie, masę możemy dodatkowo wzbogacić ubitą śmietaną kokosową, żeby uzyskać bardziej kremową konsystencję lodów. W tym celu śmietanę należy chłodzić w lodówce przez przynajmniej 24 godziny, po czym ubić ją mikserem z 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę mieszamy delikatnie trzepaczką z wystudzoną masą.
Uwaga: jeśli nie mamy śmietany kokosowej, możemy poprzestać na samej masie z mleka kokosowego.
Krok 3
Gotową masę przelewamy do plastikowego pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki.
Krok 4
Następnie co pół godziny wyjmujemy masę z zamrażarki i dokładnie mieszamy łyżką. To bardzo ważne, żeby uzyskać właściwą, puszystą konsystencję lodów. W przeciwnym razie lody będą twarde! Mieszanie napowietrza masę, nie pozwalając jej zamarznąć na bryłę. Inny domowy sposób na uzyskanie kremowej konsystencji to dodanie do takiej ilości kieliszka spirytusu albo 2 kieliszków likieru smakowego. Można też dodać aromat waniliowy na bazie alkoholu. Najlepszy efekt daje jednak częste mieszanie masy. Po około 6 godzinach mrożenia lody są gotowe i można je serwować.
Warianty smakowe
Na bazie tego przepisu uzyskamy lody o delikatnym kokosowo-orzechowym smaku. Możemy go modyfikować, uzyskując:
– smak bananowy: dodając zmiksowanego banana do wystudzonej masy,
– wyraźnie kokosowy: dodając do masy 50g lekko uprażonych wiórków kokosowych,
– kakaowy: dodając płaską łyżkę kakao do gotującej się masy,
– kawowy: dodając do gotującej się masy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Lody możemy udekorować drobno pokrojonymi orzechami i polać syropem daktylowym lub klonowym albo serwować z sezonowymi owocami.
Najnowsze komentarze