Złote mleko – domowy sposób na przeziębienie

Gdy nadchodzi sezon infekcji, często szukamy naturalnych metod. Wśród licznych pojawiają się mikstury z czosnkiem, cebulą czy cytryną. Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam miksturę z wykorzystaniem Kurkumy, która jest również bardzo wartościowym, choć nie tak popularnym, składnikiem wielu „mikstur”.

Dlaczego kurkuma?

Już przed setkami lat przed naszą erą stosowano kurkumę w celu złagodzenia objawów wszelakich schorzeń. W hinduskim systemie me­dycznym Ajurweda oraz w tradycyjnej chińskiej medy­cynie ludowej, kurkuma była najważniejszym lekiem używanym do przyspieszenia gojenia ran, obniżania ciśnienia krwi, łagodzenia dolegliwości żołądkowych, leczenia odry, ospy, żółtaczki, biegunek, wzdęć, wrzo­dów, bólów menstruacyjnych, kaszlu, stłuczeń, alergii, trądziku, czy nawet usuwania zmarszczek. (E. Klimek)

„Magiczny” napój na przeziębienie i nie tylko

Dziś przyrządzimy przy pomocy kurkumy „złote mleko”, a co daje nam częste picie tego magicznego napoju?

  • poprawia ogólny stan zdrowia, 
  • działa anty-nowotworowo i anty-depresyjnie,
  • kurkumina, składnik aktywny w kurkumie chroni komórki nerwowe, 
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne,
  • kurkuma, imbir i cynamon, główne składniki posiadają właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, a także pobudzające wątrobę do zwiększonego wydzielania żółci,
  • działa oczyszczająco, oraz reguluje poziom cholesterolu,
  • kurkuma leczy zapalenia stawów i je wzmacnia,
  • wspomaga trawieniem, 
  • zmniejsza stan zapalny i ból stawów, 
  • jest pomocne w leczeniu bólu gardła.

O innych właściwościach kurkumy możecie poczytać też w poście https://www.straganzdrowia.pl/blog/ziola/dlaczego-kurkuma-jest-zdrowa-poznaj-jej-wlasciwosci.

Mikstura – „Złote Mleko” – przepis

Składniki:

Pierwszym i bardzo ważnym krokiem w wykonaniu „Złotego Mleka” jest  jest przygotowanie pasty poprzez zagotowanie kurkumy, pieprzu, wody przez co najmniej 7-8 minut. aby jeszcze pełniej mogła uwolnić wszystkie swoje prozdrowotne właściwości.

Następnie dodaj pozostałe składniki i podgrzej. Przecedź przez sitko – jeśli dodany został świeży imbir. Gotowe! 

Napój ten z powodzeniem można przygotowywać częściej (nie tylko przy przeziębieniu) w okresie jesiennym i zimowym, co pomoże nam zastymulować organizm i wzmocnić odporność.

Mikstura sama w sobie jest przepyszna, dlatego dzieci ze smakiem ją piją!

Biografia

  • Kurkuma-zloto Indii, E. Klimek

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *