Złote mleko – domowy sposób na przeziębienie

Gdy nadchodzi sezon infekcji, często szukamy naturalnych metod. Wśród licznych pojawiają się mikstury z czosnkiem, cebulą czy cytryną. Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam miksturę z wykorzystaniem Kurkumy, która jest również bardzo wartościowym, choć nie tak popularnym, składnikiem wielu „mikstur”.
Dlaczego kurkuma?
Już przed setkami lat przed naszą erą stosowano kurkumę w celu złagodzenia objawów wszelakich schorzeń. W hinduskim systemie medycznym Ajurweda oraz w tradycyjnej chińskiej medycynie ludowej, kurkuma była najważniejszym lekiem używanym do przyspieszenia gojenia ran, obniżania ciśnienia krwi, łagodzenia dolegliwości żołądkowych, leczenia odry, ospy, żółtaczki, biegunek, wzdęć, wrzodów, bólów menstruacyjnych, kaszlu, stłuczeń, alergii, trądziku, czy nawet usuwania zmarszczek. (E. Klimek)
„Magiczny” napój na przeziębienie i nie tylko
Dziś przyrządzimy przy pomocy kurkumy „złote mleko”, a co daje nam częste picie tego magicznego napoju?
- poprawia ogólny stan zdrowia,
- działa anty-nowotworowo i anty-depresyjnie,
- kurkumina, składnik aktywny w kurkumie chroni komórki nerwowe,
- wykazuje właściwości przeciwzapalne,
- kurkuma, imbir i cynamon, główne składniki posiadają właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, a także pobudzające wątrobę do zwiększonego wydzielania żółci,
- działa oczyszczająco, oraz reguluje poziom cholesterolu,
- kurkuma leczy zapalenia stawów i je wzmacnia,
- wspomaga trawieniem,
- zmniejsza stan zapalny i ból stawów,
- jest pomocne w leczeniu bólu gardła.
O innych właściwościach kurkumy możecie poczytać też w poście https://www.straganzdrowia.pl/blog/ziola/dlaczego-kurkuma-jest-zdrowa-poznaj-jej-wlasciwosci.
Mikstura – „Złote Mleko” – przepis
Składniki:
- 8 łyżek wody
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 szklanka mleka roślinnego (może to być owsiane, migdałowe, sojowe czy kokosowe)
- 1 łyżeczka masła klarowanego ghee
- ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki startego imbiru
- miód – ilość do smaku
Pierwszym i bardzo ważnym krokiem w wykonaniu „Złotego Mleka” jest jest przygotowanie pasty poprzez zagotowanie kurkumy, pieprzu, wody przez co najmniej 7-8 minut. aby jeszcze pełniej mogła uwolnić wszystkie swoje prozdrowotne właściwości.
Następnie dodaj pozostałe składniki i podgrzej. Przecedź przez sitko – jeśli dodany został świeży imbir. Gotowe!
Napój ten z powodzeniem można przygotowywać częściej (nie tylko przy przeziębieniu) w okresie jesiennym i zimowym, co pomoże nam zastymulować organizm i wzmocnić odporność.
Mikstura sama w sobie jest przepyszna, dlatego dzieci ze smakiem ją piją!
Biografia
- Kurkuma-zloto Indii, E. Klimek
Najnowsze komentarze