Ciastka na rower

ciastka bananowe na rower

Podczas intensywnej jazdy na rowerze możemy spalać nawet 600 kalorii na godzinę, więc musimy pamiętać by w czasie długich wypraw rowerowych konieczne jest uzupełnianie energii. Nie możemy jednak zabierać ze sobą za dużo jedzenia, żeby się dodatkowo nie obciążać, dlatego polecamy przepis na ciastka, które nie zajmą wiele miejsca, a będą doskonałym zastrzykiem energii dla rowerzysty, zawierając to wszystko, co jest niezbędne do regeneracji.

Jeżdżąc w dłuższe trasy na rowerze, nie powinniśmy najadać się do syta, ale z drugiej strony musimy sobie dostarczać energii, żeby móc podołać sportowym wyzwaniom. Nie bez powodu rowerzystom w czasie zawodów rozdaje się na trasie banany. Szybko dostarczają energii, a poza tym  oszczędzają i chronią glikogen skumulowany w wątrobie i mięśniach, dzięki czemu udaje się utrzymać jego odpowiedni poziom podczas treningu. Banany uzupełniają poziom potasu i magnezu – elektrolitów, które tracimy wraz z potem. Podobną rolę pełnią suszone daktyle i rodzynki.

Na długie wyprawy rowerowe polecamy ciastka na bazie bananów z dodatkiem suszonych owoców i orzechów.

Ciastka na rower

Składniki:

– 2 średnie bardzo dojrzałe banany
– około 100-120 g bardzo miękkiego masła
– 3 łyżki syropu daktylowego (może też być syrop z agawy)
– jajko
– łyżeczka kakao
– łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– pół szklanki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej: mąki gryczanej)
– pół szklanki płatków owsianych
– garść rodzynek (namoczonych wcześniej w wodzie)
– kilka drobno pokrojonych daktyli
– kilka drobno pokrojonych orzechów włoskich i laskowych

Wykonanie:

  1. Masło najpierw zmiksować. Dodać rozgniecione banany, jajko, syrop daktylowy i kakao i jeszcze raz zmiksować na bardzo gładką masę.

  2. W osobnej misce połączyć mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać.

  3. Dodać do mokrych składników i zamieszać na wolnych obrotach.

  4. Na sam koniec dodać płatki, rodzynki, daktyle i orzechy i delikatnie połączyć.

  5. Nakładać łyżką na papier do pieczenia ? piec w 180 stopniach przez około 15 minut.

Ciastka pakujemy do śniadaniówki. Do tego dobrej jakości napój izotoniczny (najlepiej własnej roboty).

I w drogę!

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *