Przyprawy, które przyspieszają przemianę materii
Szybkość trawienia zależy od kilku czynników. Do tych najważniejszych należy wiek oraz kondycja układu trawiennego. W raz z upływem czasu, zdolność szybkiej przemiany materii wyraźnie spada. Warto sprawdzić jakie właściwości mają przyprawy które dodajemy do naszych dań
Dodatkowo każdego z nas natura wyposażyła w inną jakość trawienia potraw. Dlatego niektórzy z nas mogą jeść bardzo dużo oraz różnorodnie i nie odbije się to na ich zdrowiu oraz kondycji, a inni muszą bardzo uważnie podchodzić do tego co wybierają na swój posiłek. Mamy też różne skłonności do dolegliwości związanych z układem trawiennym. Niektórzy z nas mają tendencję do zgagi, inni do wzdęć lub do zatrzymywania wody w organizmie.
Niezależnie od tego w jakim wieku jesteśmy i czy nasza przemiana materii jest dobra, warto poznać przyprawy, które zbawiennie wpływają na nasz układ trawienny, m.in pomagając w lepszym trawieniu pokarmów. Poniżej przedstawiamy 10 przypraw, które zawsze warto mieć w kuchni:

Od sprawności układu trawiennego zależy nasza przemiana materii. Warto się nim zaopiekować! Foto: Pixele
Cynamon
Jest jedną z bardziej rozgrzewających przypraw. Stabilizuje poziom cukru we krwi. Jeśli mamy z tym problem, warto pić gorące napary z kory cynamonu. Cynamon działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i dodatkowo wspomaga trawienie.
Imbir
Imbir ułatwia trawienie i dzięki swoim właściwością rozgrzewającym przyspiesza metabolizm. Olejek zawarty w imbirze pomaga, gdy cierpimy na zaburzenia trawienne. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Można dodawać go do potrawy curry, zup oraz pić w postaci naparu.
Kardamon
To niezwykle aromatyczna przyprawa, która nada charakteru każdej potrawie. Kardamon przede wszystkim wspomaga proces odchudzania, poprzez przyspieszenie tempa przemiany materii. Dodatkowo działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga w wyprowadzeniu nadmiaru w wody w organizmu. Zapobiega też nadmiernym kilogramom poprzez pobudzanie do wydzielania soków trawiennych. Pomaga pozbyć się toksyn i produktów ubocznych przemiany materii, dlatego jest zalecany w dietach odchudzająco-oczyszczających.
Kmin rzymski (kumin)
naukowcy wykazali, że kmin rzymski pomaga w spalaniu tłuszczu. Wystarczy jedna łyżeczka kuminu dziennie, by schudnąć i w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu. Właściwości kminu rzymskiego to zasługa bogactwa fitosteroli, które pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu. Tak jak inne ostre przyprawy, kmin rzymski pobudza metabolizm i przyspiesza procesy odchudzania.
Chilli, ostra papryka
Obie przyprawy, zarówno chilli jak i ostra papryka zawierają składnik kapsaicynę, przyspieszającą przemianę materii. Kapsaicyna posiada liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe. Substancja wykazuje właściwości lecznicze tylko w małych dawkach.
Kurkuma
To ona odpowiada za to, że curry nabiera żółtego koloru. Pomaga załagodzić biegunki, niestrawność, zgagę. Dodatkowo hamuje apetyt. Kurkumina główny składnik kurkumy wpływa korzystnie na pracę wątroby, ponieważ wspiera tworzenie oraz wydzielanie żółci, która uczestniczy w procesach trawienia spożytych tłuszczów. Dzięki temu przyspiesza trawienie pokarmu oraz wpływa na prawidłowość tego procesu.
Goździki
Zawierają mangan, który przyspiesza przemianę materii w organizmie. Z tego względu goździki wzmagają także apetyt, pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Poza tym, niszczą wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się. Goździki wzmacniają również układ odpornościowy, pomagając uniknąć infekcji, dlatego wskazane jest picie korzennych naparów w czasie jesienno-zimowym. Kilka gramów goździków dziennie wspomaga produkcję insuliny, a przy tym obniża poziom cholesterolu – potwierdziły to badania opisane w 2006 roku na spotkaniu Experimental Biology w San Francisco.
Anyż
To nie tylko piękna przyprawa, ale również dobry środek na różnego dolegliwości ze strony układu trawiennego. Anyż usprawnianie perystaltykę jelit. Pomaga na wzdęcia, niestrawność, nudności.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, co poprawia trawienie i ułatwia pozbycie się gazów.
Majeranek
Zawiera olejek eteryczny, w którym znajdują się substancje regulujące trawienie. Majeranek ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, działając: antyseptycznie, żółciopędnie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych.
Przyprawy, które znalazły się w tym artykule nie tylko przyspieszą przemianę materii, ale również sprawią, że nasze dania będą pyszne i aromatyczne. Na koniec mamy dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy lubią dłużej spać. Do stosowanych powyżej przypraw warto dodać odpowiednią ilość snu! Niedostateczna ilość snu sprawia, że tempo przemiany materii znacznie spada. Kiedy jesteśmy niewyspani, z naszych komórek jest uwalniana grelina ? hormon odpowiedzialny za wzrost apetytu. Korzystajmy więc z przypraw i snu w naszym życiu.
Nie wiedziałam o tych właściwościach goździków i gałki muszkatołowej! Bardzo ciekawej jest to, co napisałaś. I tak czytając o tym pomyslałam, że w zasadzie to kiedy dodajemy przypraw do pożywienia, rzeczywiście ma znaczenie:) Dziękuję za ten artykuł. P.S. Przepiękne zdjęcia! 🙂
Kiedy myślę sobie o przyprawach, które przyspieszają metabolizm, to na pierwszym miejscu widzę oczywiście ostrą paprykę. Ale przeglądając Twoją listę widzę, że większość tych „przyspieszaczy” używam w mojej kuchni. Oprócz anyżu, bo za nim akurat średnio przepadam.
Świetnie, większość rzeczy lubię i stosuję 🙂
Olejki eteryczne zawarte w tych przyprawach faktycznie nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ja uwielbiam czosnek i chilli.
Sporo nie wiedziałam, przydatny wpis 🙂
Dziękuję za poszerzenie mojej wiedzy 🙂
Kardamon uwielbiam do kawy, ale niestety ciężko go dostać 🙁
Też robiłam kiedyś taki wpis 🙂 co więcej korzystam z tych przypraw na co dzień
a ja np bardzo lubie ziola! siemnie lniane super wplywa na metabolizm 🙂 ja mam w polaczeniu z babka plesznik i babka jajowata, warto sprobować!
Oczywiście ostre przyprawy najlepiej zadziałają, ale z tym też trzeba uważać bo nie każdemu służy, ja miałam potem problemy z cerą, no ale też warto się zastanowić nad oczyszczeniem organizmu np ze złogów różnymi ziołami
A sprawdzał ktoś działanie wychwalanego w wielu miejscach siemienia lnianego?
Dla mnie jest świetne, znacznie lepsza alternatywa dla wielu innych rzeczy, typu imbir, bo to akurat jest prawie wcale nie wyczuwalne
To prawda, ja nie znoszę zapachu imbiru, a z siemieniam lnianym mam mieszankę i faktycznie jest to lepsze podejście dla osoby wrażliwej na tego typu intensywne zapachy. Fajnym dodatkiem do tego jest również babka płesznik i babka jajowata, równiez polecam 🙂
a słuchajcie, jak to jest z tym siemieniem lnianym? wyczytałam, że można się dorobić zaparć, jak będzie się spożywało za dużo błonnika? Szukam czegoś na przyspieszenie metabolizmu i polecane jest te siemię, ale też piszą o tych zaparciach i już zgłupiałam
Nie będzie problemu jeśli będzie Pani pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody, jest to bardzo ważne przy spożywaniu błonników.
Ciekawy wpis, ja niestety nie lubie większości przypraw