Amarantus – ziarno XXI wieku

Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku, ale jego historia sięga trzech tysięcy lat. Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków, jednak w przeciwieństwie do kukurydzy i ziemniaków nie przyjął się w Europie od razu po podboju Ameryki. Indianie widzieli w nim nie tylko zdrowy pokarm, ale przede wszystkim roślinę świętą. Dziś jego dobroczynne walory potwierdza nauka. Bez wątpienia amarantus powinien znaleźć się w każdej kuchni i na każdym stole, przysparzając zdrowia jego konsumentom, dając siłę na cały dzień oraz satysfakcję kulinarną zawodowym i domowym kucharzom.
Okazuje się, że nasiona amarantusa pod względem najważniejszych składników odżywczych przewyższają pszenicę. Od kilku lat uprawiany w Polsce, chociaż jest jeszcze mało nam znany.
Amarantus magazynuje w sobie wiele cennych składników mineralnych ? zawiera fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza, dobrze wpływa przy leczeniu anemii, zalecany jest również w diecie kobiet ciężarnych. Zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia z dodatkiem amarantusa, zaspakaja dzienne zapotrzebowanie poziomu żelaza w naszym organizmie.
Ponadto zalecany przy stosowaniu diet odchudzających, oraz osobom uprawiającym wyczynowo sport, uzupełniając niedobór żelaza i wapnia. W nasionach amarantusa jest dużo cennych kwasów tłuszczowych, oraz duża zawartość błonnika, dzięki czemu pomaga regulować poziom cholesterolu, oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit. Amarantus świetnie uzupełnia białko w diecie wegetariańskiej.
Posiada takie substancje jak skwaleny opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym.
Wskazane jest stosowanie go w żywieniu osób z anemią, cukrzycą, miażdżycą, chorobom układu nerwowego, układu kostnego i krążenia. Na korzyść amarantusa przemawia także większa niż w innych zbożach ilość łatwo przyswajalnego białka. Ponadto zboże jest także dobrym źródłem błonnika. Zawiera go nawet więcej niż znane wszystkim otręby owsiane.
Amarantus jest dobry dla każdego. Zapewnia dobre zdrowie i samopoczucie. Potrawy z dodatkiem amarantusa są zalecane osobom uprawiającym aktywność fizyczną i umysłową, ponieważ zawierają lekkostrawną skrobię i białko. Ze względu na zawartość wapnia, które wzmacnia kości można podawać je również dzieciom.
Najnowsze komentarze