Soki naturalne – poznaj ich siłę

Natura obfituje w wiele niezwykłych roślin, bogatych w bezcenne dla ludzkiego organizmu składniki. Mając wiedzę o ich właściwościach i wzbogacając nimi codzienną dietę, można skutecznie wpływać na stan zdrowia, urodę i ogólną kondycję. Bardzo korzystnie oddziałują na nasz organizm regularnie pite roślinne soki i wyciągi, które w skoncentrowanej postaci zawierają to wszystko, co w tych roślinach jest najcenniejsze.
Soki z różnych stron świata
Nie każdy może pojechać do amazońskich lasów, do Chile czy Argentyny w poszukiwaniu roślin o bezcennych właściwościach, jak jagody Camu Camu, Acai czy Maqui Berry. Gotowe soki z unikalnych owoców czy ziół to najlepszy, a często jedyny sposób, żeby skorzystać z ich dobrodziejstw. W produkcji naturalnych soków z najbardziej wartościowych roślin świata przoduje EkaMedica. Producent proponuje zarówno soki z ziół i owoców pochodzących z ekologicznych upraw w Polsce, jak i ze sprawdzonych plantacji z Azji oraz Ameryki Południowej. Technologia produkcji pozwala zachować najcenniejsze właściwości roślin. To właśnie EkaMedica jako pierwszy producent w Polsce wprowadził na polski rynek w formie płynnej pokrzywę, karczoch i morwę białą.
Soki mają moc
Soki proponowane przez EkaMedica warto potraktować jako lekarstwo czyli przyjmować je regularnie, bo tylko wtedy można doświadczyć ich działania. Według zaleceń producenta większość soków należy przyjmować dwa razy dziennie po 25 ml, najlepiej minimum 30 minut przed posiłkiem. Niektóre z nich można rozcieńczać w proporcjach 1:1 wodą albo innym sokiem (te kwaśne jak sok z rokitnika np. słodkim sokiem z mango).
Ze względu na bardzo zróżnicowane właściwości soków, warto dobierać je pod konkretne potrzeby organizmu.

Jeśli chcesz poczuć różnice pij je regularnie! Foto: Freepik
Jagódy Acai
Zawiera: witaminy C, E, B1, B2, B3, K, wapń, potas, żelazo, przeciwutleniacze, błonnik i fitosterole
Właściwości:
- wspomaga odchudzanie
- oczyszcza organizm z toksyn,
- wspomaga procesy trawienne,
- spowalnia procesy starzenia,
- dostarcza energii i witalności.
Aloes
Zawiera: witaminy A, C, E, B1, B2, B3, B9, B12, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo, chrom
Właściwości:
- oczyszcza nerki, wątrobę i skórę,
- reguluje procesy trawienne,
- utrzymuje w normie florę bakteryjną,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- poprawia krążenie,
- dodaje energii.

Aloes doda energii ! Foto: Freepik
Jagoda Camu Camu
Zawiera: witaminy C (bardzo wysoka zawartość), B3, żelazo, fosfor, kwas elagowy, rutynę
Właściwości:
- usprawnia pracę układu krwionośnego,
- wzmacnia system odpornościowy,
- korzystnie wpływa na pracę mózgu,
- poprawia procesy trawienne,
- neutralizuje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia.
Czarna rzepa
Zawiera: witaminy C, A i witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, cynk, wapń, glikozydy z cennymi związkami siarki
Właściwości:
- poprawia pracę stawów (polecany przy problemach reumatycznych)
- korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie.
Jagoda Goji
Zawiera: witaminy C, E, z grupy B, cynk, żelazo, miedź, wapń, selen, fosfor, beta karoten, tryptofan pomagający w wydzielaniu hormonu szczęścia serotoniny, luteinę,
Właściwości:
- reguluje przemianę materii i poprawia trawienie,
- korzystnie wpływa na wzrok,
- poprawia samopoczucie,
- wspiera funkcje nadnerczy,
- dodaje energii.
Jarmuż
Zawiera: duże ilości witaminy C i K, błonnik, sulforafan stymulujący produkcję enzymów oczyszczających organizm, luteinę, beta karoten.
Właściwości:
- wspomaga układ kostny i mięśniowy,
- wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Jarmuż zawsze dobry jako dodatek do potraw albo sok Foto: Freepik
Sok z karczocha
Zawiera: witaminy C, B, A, E, magnez, żelazo, potas, wapń, cynarynę.
Właściwości:
- wzmacnia wątrobę,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- korzystnie wpływa na metabolizm cukru.
Więcej o właściwościach soku z karczocha pisaliśmy tutaj.
Maqui Berry
Zawiera: witaminy C, B, E, żelazo, potas, wapń, magnez, cynk, bor; kwasy tłuszczowe: Omega-3, Omega-6, Omega-9 w odpowiednich proporcjach oraz białko i błonnik, wysoki poziom polifenoli i antocyjanów
Właściwości:
- wspiera procesy trawienne,
- wzmacnia układ odpornościowy.
Biała morwa
Zawiera: witaminy z grupy B, PP
Właściwości:
- wspomaga odchudzanie,
- reguluje poziom glukozy we krwi,
- pomaga utrzymać optymalny poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL.
Młody jęczmień
Zawiera: beta karoten, B1, B2, B3, B6, E i C, biotynę, kwas foliowy, kwas pantenowy i cholinę oraz aminokwasy
Właściwości:
- korzystnie wpływa na siły witalne,
- wspomaga układ trawienny,
- wspomaga układ krążenia,
- chroni śluzówkę dróg oddechowych,
- odkwasza organizm.
Ostropest
Zawiera: witaminy C, K, fitosterole, garbniki, kwas linolowy i minerały
Właściwości:
- wspomaga pracę wątroby,
- korzystnie wpływa na pracę jelit,
- reguluje gospodarkę lipidową.
Pokrzywa
Zawiera: witaminy A, K, B2, C, magnez, żelazo, fosfor, krzem, kwas pantotenowy, chlorofil, beta karoten.
Właściwości:
- oczyszcza układ trawienny i moczowy,
- przeciwdziała anemii.
Skrzyp polny:
Zawiera: witaminę B1, krzem
Właściwości:
- poprawia stan włosów, cery i paznokci.
Czystek
Zawiera: duże ilości polifenoli
Właściwości:
- odtruwa i oczyszcza organizm,
- podnosi odporność organizmu,
- działa przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo.
Acerola
Zawiera: duże ilości witaminy C, niemałą ilość prowitaminy A oraz tiaminę (witamina B1), ryboflawinę (witamina B2), niacynę (Witamina PP), wapń, fosfor i żelazo.
Właściwości:
- podnosi odporność i przeciwdziała starzeniu.
Warto też spróbować innych soków, dobierając je do konkretnych dolegliwości, np.:
- Aronia na poprawę kondycji naczyń krwionośnych.
- Sok z zakwaszonego buraka na przeciwdziałanie anemii i poprawę pracy układu krwionośnego.
- Czarny bez – na wzmocnienie systemu odpornościowego.
- Dynia – na poranne mdłości u kobiet w ciąży i odkwaszenie organizmu.
- Dzika róża – na poprawę odporności, zwłaszcza w czasie jesienno-zimowym.
- Granat – na złagodzenie objawów menopauzy.
- Głóg – na poprawę pracy serca.
- Malina – na przeciwdziałanie przeziębieniom.
- Żurawina – na poprawę pracy układu moczowego i krwionośnego.
- Noni – na poprawę samopoczucia i na kłopoty z bezsennością.
- Winogrona – na spadek formy i przemęczenie.
- Mango – na poprawę kondycji skóry i włosów.
- Dereń – na niestrawność i biegunki.
- Śliwki – na zaparcia.
- Pigwa – na wzmocnienie odporności, poprawę apetytu i oczyszczenie przewodu pokarmowego.
- Wilkakora – na wzmocnienie odporności.
- Graviola – na odbudowanie odporności i wzmocnienie po chorobie.
Wszystkie soki dostępne w naszym sklepie internetowym w dziale Soki 100% bez cukru
Osobiście regularnie piję sok z młodego jęczmienia i z aloesu i jestem bardzo zadowolony 🙂
Dziękujemy za komentarz, takie potwierdzenie jest dla nas bardzo ważne!
soki faktycznie mają naprawdę świetne właściwości dla naszego organizmu jednak nie każdy o nich pamięta i lubi stosować 🙂 ja sama piję najczęściej wielowarzywne albo pomidorowe i są świetne 🙂
Robi Pani własne soki ?
Od momentu kiedy pojawiły się wyciskarki zaczęłam pić soki. Mam swoją wyciskarkę i jestem mega zadowolona, zarówno z soków jakie robi jak i z samej wyciskarki. Przez te lata jak piję soki i zdrowie, uroda się poprawiło. Soki z kartonu ze sklepu nie mają szans z sokami z wyciskarki. To zupełnie inny smak, kolor i zapach.
Odkąd jestem w ciązy to piję tylko takie soki i koktajle naturalne, bo im nahbardziej ufam 😉