Lecznicza siła soków

Natura obfituje w wiele niezwykłych roślin, bogatych w bezcenne dla ludzkiego organizmu składniki. Mając wiedzę o ich właściwościach i wzbogacając nimi codzienną dietę, można skutecznie wpływać na stan zdrowia, urodę i ogólną kondycję. Bardzo korzystnie oddziałuje na nasz organizm picie roślinnych soków i wyciągów, które w skoncentrowanej postaci zawierają to wszystko, co w tych roślinach jest najcenniejsze.

Soki z różnych stron świata

Nie każdy może pojechać do amazońskich lasów, do Chile czy Argentyny w poszukiwaniu roślin o bezcennych właściwościach, jak jagody Camu Camu, Acai czy Maqui Berry. Gotowe soki z unikalnych owoców czy ziół to najlepszy, a często jedyny sposób, żeby skorzystać z ich dobrodziejstw. W produkcji naturalnych soków z najbardziej wartościowych roślin świata przoduje EkaMedica.  Producent proponuje zarówno soki z ziół i owoców pochodzących z ekologicznych upraw w Polsce, jak i ze sprawdzonych plantacji z Azji oraz Ameryki Południowej. Technologia produkcji pozwala zachować najcenniejsze właściwości roślin. To właśnie EkaMedica jako pierwszy producent w Polsce wprowadził na polski rynek w formie płynnej pokrzywę, karczoch i morwę białą.

Soki mają moc

Soki proponowane przez EkaMedica warto potraktować jako lekarstwo czyli przyjmować je regularnie, bo tylko wtedy można doświadczyć ich działania. Według zaleceń producenta większość soków należy przyjmować dwa razy dziennie po 25 ml, najlepiej minimum 30 minut przed posiłkiem. Niektóre z nich można rozcieńczać w proporcjach 1:1 wodą albo innym sokiem (te kwaśne jak sok z rokitnika np. słodkim sokiem z mango).

Ze względu na bardzo zróżnicowane właściwości soków, warto dobierać je pod konkretne potrzeby organizmu.

Jeśli chcesz poczuć różnice pij je regularnie! Foto: Freepik

Sok z jagód Acai
Zawiera: witaminy C, E, B1, B2, B3, K, wapń, potas, żelazo, przeciwutleniacze, błonnik i fitosterole

Właściwości:

  • wspomaga odchudzanie
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • wspomaga procesy trawienne,
  • spowalnia procesy starzenia,
  • dostarcza energii i witalności.

Sok z aloesu
Zawiera: witaminy A, C, E, B1, B2, B3, B9, B12, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo, chrom

Właściwości:

  • oczyszcza nerki, wątrobę i skórę,
  • reguluje procesy trawienne,
  • utrzymuje w normie florę bakteryjną,
  •  wzmacnia układ odpornościowy,
  • poprawia krążenie,
  • dodaje energii.

Aloes doda energii ! Foto: Freepik

Sok z jagody Camu Camu
Zawiera: witaminy C (bardzo wysoka zawartość), B3, żelazo, fosfor, kwas elagowy, rutynę

Właściwości:

  • usprawnia pracę układu krwionośnego,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • korzystnie wpływa na pracę mózgu,
  • poprawia procesy trawienne,
  • neutralizuje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia.

Sok z czarnej rzepy
Zawiera: witaminy C, A i  witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, cynk, wapń, glikozydy z cennymi związkami siarki

Właściwości:

  • poprawia pracę stawów (polecany przy problemach reumatycznych)
  • korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie.

Sok z jagód Goji
Zawiera: witaminy C, E, z grupy B, cynk, żelazo, miedź, wapń, selen, fosfor, beta karoten,  tryptofan pomagający w wydzielaniu hormonu szczęścia serotoniny,  luteinę,

Właściwości:

  • reguluje przemianę materii i poprawia trawienie,
  • korzystnie wpływa na wzrok,
  • poprawia samopoczucie,
  • wspiera funkcje nadnerczy,
  • dodaje energii.

Sok z jarmużu
Zawiera: duże ilości witaminy C i K, błonnik, sulforafan stymulujący produkcję enzymów oczyszczających organizm, luteinę, beta karoten.

Właściwości:

  • wspomaga układ kostny i mięśniowy,
  • wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Jarmuż zawsze dobry jako dodatek do potraw albo sok Foto: Freepik 

 Sok z karczocha
Zawiera: witaminy C, B, A, E, magnez, żelazo, potas, wapń, cynarynę.

Właściwości:

  • wzmacnia wątrobę,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • korzystnie wpływa na metabolizm cukru.

Więcej o właściwościach soku z karczocha pisaliśmy tutaj.

Sok z Maqui Berry
Zawiera: witaminy C, B, E, żelazo,  potas, wapń, magnez, cynk, bor; kwasy tłuszczowe: Omega-3, Omega-6, Omega-9 w odpowiednich proporcjach oraz białko i błonnik, wysoki poziom polifenoli i antocyjanów

Właściwości:

  • wspiera procesy trawienne,
  • wzmacnia układ odpornościowy.

Sok z białej morwy
Zawiera: witaminy z grupy B, PP

Właściwości:

  • wspomaga odchudzanie,
  • reguluje poziom glukozy we krwi,
  • pomaga utrzymać optymalny poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL.

Sok z młodego jęczmienia
Zawiera: beta karoten, B1, B2, B3, B6, E i C, biotynę, kwas foliowy, kwas pantenowy i  cholinę oraz aminokwasy

Właściwości:

  • korzystnie wpływa na siły witalne,
  • wspomaga układ trawienny,
  • wspomaga układ krążenia,
  • chroni śluzówkę dróg oddechowych,
  • odkwasza organizm.

Sok z ostropestu
Zawiera: witaminy C, K, fitosterole, garbniki, kwas linolowy i minerały

Właściwości:

  • wspomaga pracę wątroby,
  • korzystnie wpływa na pracę jelit,
  • reguluje gospodarkę lipidową.

Sok z pokrzywy
Zawiera: witaminy A, K, B2, C, magnez, żelazo, fosfor, krzem, kwas pantotenowy, chlorofil, beta karoten.

Właściwości:

  • oczyszcza układ trawienny i moczowy,
  • przeciwdziała anemii.

Sok ze skrzypu polnego:
Zawiera: witaminę B1, krzem

Właściwości:

  • poprawia stan włosów, cery i paznokci.

Sok z czystka
Zawiera: duże ilości polifenoli

Właściwości:

  • odtruwa i oczyszcza organizm,
  • podnosi odporność organizmu,
  • działa przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo.

Sok z aceroli

Zawiera: duże ilości witaminy C, niemałą ilość prowitaminy A oraz tiaminę (witamina B1), ryboflawinę (witamina B2), niacynę (Witamina PP), wapń, fosfor i żelazo.

Właściwości:

  •  podnosi odporność i przeciwdziała starzeniu.

 

Warto też spróbować innych soków, dobierając je do konkretnych dolegliwości, np.:

Sok z aronii na poprawę kondycji naczyń krwionośnych.
Sok z zakwaszonego buraka na przeciwdziałanie anemii i poprawę pracy układu krwionośnego.
Sok z czarnego bzu na wzmocnienie systemu odpornościowego.
Sok z dyni na poranne mdłości u kobiet w ciąży i odkwaszenie organizmu.
Sok z dzikiej róży na poprawę odporności, zwłaszcza w czasie jesienno-zimowym.
Sok z granatu na złagodzenie objawów menopauzy.
Sok z głogu na poprawę pracy serca.
Sok z malin na przeciwdziałanie przeziębieniom.
Sok z żurawiny na poprawę pracy układu moczowego i krwionośnego.
Sok z noni na poprawę samopoczucia i na kłopoty z bezsennością.
Sok z winogron na spadek formy i przemęczenie.
Sok z mango na poprawę kondycji skóry i włosów.
Sok z derenia
na niestrawność i biegunki.
Sok ze śliwek na zaparcia.
Sok z pigwy na wzmocnienie odporności, poprawę apetytu i oczyszczenie przewodu pokarmowego.
Sok z wilkakory na wzmocnienie odporności.
Sok z gravioli na odbudowanie odporności i wzmocnienie po chorobie.

Wszystkie soki dostępne w naszym sklepie internetowym w dziale Soki 100% bez cukru

Może Cię również zainteresować:

4 komentarze

  1. Ibg pisze:

    Osobiście regularnie piję sok z młodego jęczmienia i z aloesu i jestem bardzo zadowolony 🙂

  2. kumko pisze:

    soki faktycznie mają naprawdę świetne właściwości dla naszego organizmu jednak nie każdy o nich pamięta i lubi stosować 🙂 ja sama piję najczęściej wielowarzywne albo pomidorowe i są świetne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *