Naturalne soki owocowe – najlepszym sposobem na odporność

Sok z żurawiny – wysoka kwasowość owoców żurawiny pomaga utrzymać prawidłowe PH układu moczowego, zapewniając komfort i dobre samopoczucie.

Owoce żurawiny to naturalne źródło flawonoidów, antyoksydantów, antocyjanów i pektyny, a także witamin: C, B1, B2, PP, prowitaminy A, błonnika oraz żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Sok z żurawiny cechuje się wysoką biodostępnością. Flawonoidy zawarte w owocach przyczyniają się do prawidłowego działania układu krążenia.

Sok z rokitnika – miano ?złota Syberii? rokitnik zawdzięcza nie tyle barwie jagód, co wszechstronnemu zastosowaniu i wartości odżywczej. Już w starożytności był ceniony za swoje właściwości zdrowotne i odżywcze. Od wieków posługuje się nimi medycyna tybetańska. Podczas I wojny światowej suszone owoce zastępowały syntetyczną witaminę C.

Owoce Rokitnika to bogate źródło B-karoteni flawonoidów. Badania potwierdzają, iż substancje aktywne zawarte w rokitniku wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zapobiegają utlenianiu się cholesterolu. Owoce rokitnika zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny, witaminę C, E, K i z grupy B (B1, B2, B6). oraz minerały.

Sok z aceroli – acerola, zwana również wiśnią z Barbados, wiedzie prym wśród owoców pod względem zawartości witaminy C. Jeden owoc aceroli ma tyle witaminy C co kilogram cytryn! Acerola pochodzi z wysp karaibskich i Ameryki Środkowej. Przypuszcza się, że Indianie z wysp karaibskich przenosili nasiona lub rośliny podczas migracji pomiędzy wyspami i używali acerolę już w czasach prekolumbijskich.

W owocach znajdziemy niemałą ilość prowitaminy A oraz tiaminę (witamina B1), ryboflawinę (witamina B2), niacynę (Witamina PP), wapń, fosfor i żelazo.

Owoce aceroli to nieocenione źródło naturalnej, lewoskrętnej witaminy C, która jest wykorzystywana w sokach, suplementach diety najwyższej jakości. Witamina C to także silny antyoksydant, który nawilża i uelastycznia skórę i przeciwdziała jej starzeniu.aronia-300x225

Sok z aronii – w XIX wieku Aronia trafiła do Europy z Ameryki Północnej, gdzie rozpowszechniła się jako roślina owocowa i ozdobna. Jednak jej prozdrowotne znaczenie zostało odkryte stosunkowo niedawno. W różnych miejscach na świecie, w tym również w Polsce, prowadzono szereg badań naukowych, które potwierdziły dobroczynny wpływ tego owocu na nasze zdrowie.

Owoce aronii zawdzięczają swoje właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te właśnie składniki zapewniają dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Owoce aronii zawieraj antocyjany –  związki zwalczające wolne rodniki. Są źródłem witamin: A, C, E, P oraz biopierwiastków, błonnika, pektyny, makro i mikroelementów.

Sok z bzu czarnego – w medycynie ludowej czarny bez był ceniony ?od zawsze?. Uważano, że zastępuje on całą aptekę. Do tego przypisywano mu właściwości magiczne. Bez czarny stosowany był przez nasze babcie. Jego owoce nie nadają się do spożycia na surowo. Jagody czarnego bzu są jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów, które stymulują system immunologiczny.

Świeże owoce nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przygotowywać z nich sok. Bez zawiera dużo witaminy A, B1 i B2, ale też flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, enzymy i biopierwiastki, np. jod. Owoce bzu czarnego są uznawane za skuteczne środki usuwające szkodliwe produkty przemiany materii.

dzika_rozaSok z dzikiej róży – dzika róża znana jest od najdawniejszych czasów, a jej owoce stanowiły pożywienie dla ludzi pierwotnych. Starożytni Rzymianie wypełniali jej płatkami poduszki, co miało poprawiać sen i tonizować układ nerwowy. Obecnie dziką różę stosuje się jako surowiec zielarski. Medycyna ludowa przypisywała jej działanie żółcio- i moczopędne. Owoce dzikiej róży był także szeroko stosowane jako środek ogólnie wzmacniający organizm i wpływający na jego witalność.

Owoce dzikiej róży to źródło witaminy C, zawierają również witaminy: A, B1, B2,E, K, flawonoidy, garbnik, kwasy organiczne, pektyny, sole mineralne. Zawierają także przeciwutleniacze. Obecne są w nich garbniki, fitoncydy, kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy. Kolejne ważne działanie, jakie ma Sok z Róży, to właściwości oczyszczające. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów podnosi odporność organizmu i pozwala zrównoważyć dietę. Polecany w okresie wzmożonych zachorowań: jesienno ? zimowym oraz zimowo ? wiosennym. Owoce róży mają charakter zasadowy i neutralizują treści w przewodzie pokarmowym.

Może Cię również zainteresować:

2 komentarze

  1. Soki są naładowane antyoksydantami, które niszczą wolne rodniki i dlatego umacniają odporność. Plus, cytrusowe dostarczają też witaminy C, która słynie ze wzmacniania odporności. W sezonie zimowym – jak znalazł. 🙂

  2. Majka pisze:

    Uważam, że w ogóle warto pić soki z różnych produktów aby mieć różnorodność.
    Dużo porad o sokach można znaleźć tutaj:
    https://www.terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Ze swej strony mogę
    potwierdzić lecznicze działanie soków zwłaszcza z warzyw. Dzięki takim sokom
    obniżyłem ciśnienie i wyleczyłem się z anemii. Poza tym soki świetnie smakują zwłaszcza świeżo wyciśnięte z wyciskarki, bo te ze sklepu się nie nadają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *