Odkryj prozdrowotne właściwości berberysu

Składniki aktywne zawarte w roślinach cieszą się ogromnym zainteresowaniem wielu branż. Chociaż do pewnego momentu słynne było leczenie wszystkiego chemią, w końcu przyszedł czas na powrót do natury. I tak, poza przemysłem spożywczym, naturalne surowce coraz częściej pojawiają się także w branży farmaceutycznej oraz kosmetycznej. Ponieważ co roślina, to inna historia, zdecydowanie warto przyjrzeć się im z pojedyncza. Pora na berberys.

Berberys – pochodzenie i charakterystyka

Berberys pospolity (Berberis vulgaris L.) doczekał się wielu nazw, również potocznych, nawiązujących do jego właściwości. W Polsce roślina ta nazywana jest Berberysem zwyczajnym, kaliną włoską, cierniem białym, kwaśnicą pospolitą lub kwaśniecią. Dwie ostatnie nazwy nawiązują do charakterystycznego, kwaśnego smaku owoców berberysu, za który odpowiedzialne są następujące kwasy organiczne: askorbowy, jabłkowy, cytrynowy, winowy oraz bursztynowy.

Berberys, poza tym, że wytwarza cenne składniki biologicznie aktywne (wszystkie części berberysu, oprócz kwiatostanu, wykorzystuje się w przemyśle), jest również piękną rośliną ozdobną. Dziko rosnący berberys można spotkać głównie na terenach Europy, chociaż ze względu na migrację rośliny, występuje także na północy Afryki oraz w zachodniej części Azji. Ozdobne krzewy berberysu przyjmą się również w innych częściach świata. Roślina ta “lubi” gliniasto-wapienne podłoże oraz częsty dostęp do słońca.

Ten niezwykły krzew, w sprzyjających warunkach, jest w stanie osiągnąć nawet 3 metry wysokości. Jego owoce są bez problemu przetrwają zimę i zakwitną wraz z końcem września. Berberys jest “uzbrojony” w charakterystyczne dla niego ciernie. Najczęściej korzysta się z bogactwa, jakie zawierają liście berberysu, ponieważ ta praca jest najprostsza i przynosi wymierne korzyści. Z kolei coraz rzadziej sięga się po korzenie tej rośliny. Dzieje się tak z uwagi na to, że wycięcie korzenia oznacza śmierć krzewu. Tymczasem populacja dzikiego berberysu zdaje się być coraz bardziej ograniczona.

Skład oraz właściwości berberysu

Najwięcej substancji biologicznie czynnych znajdziemy w korzeniu oraz owocach berberysu. Składnikiem, z którego przede wszystkim słynie ta roślina, jest berberyna – alkaloid zwany także naturalnym, roślinnym antybiotykiem, a więc fitoncydem. Berberyna wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwpierwotniacze. Dodatkowo ceni się ją za działanie przeciwzapalne, obniżające ciśnienie krwi oraz wspomagające pracę wątroby. Berberyna działa także rozkurczowo i przeciwbólowo, dzięki czemu daje ulgę podczas bolesnego okresu czy biegunki.

Za niwelowanie stanów zapalnych odpowiadają także witaminy: C oraz P, które przy okazji działają przeciwrodnikowo. Warto dodać, że pod tajemniczą nazwą witaminy P kryje się zespół związków aktywnych, które wspierają działanie kwasu askorbowego. Możemy więc mówić o niezwykle skutecznej formie witaminy C.

Właśnie dlatego berberyna uważana jest za jeden z cenniejszych źródeł antyoksydantów, które tak naprawdę wykazują pozytywny wpływ na ogólne funkcjonowanie organizmu. Będziemy wówczas mówić zarówno o poprawie odporności, jak i działaniach prewencyjnych antynowotworowych czy spowolnieniu procesów starzenia się skóry. Antyoksydanty działają bowiem przeciwrodnikowo, stając na straży i broniąc nas przed inwazyjnym działaniem wolnych rodników.

Za czerwoną barwę owoców berberyny odpowiada witamina A, która również słynie z pozytywnego wpływu na wzrok. Bez jej udziału metabolizm lipidów i białek byłby nie tylko ograniczony, ale nawet niemożliwy. Dzięki niej tłuszcze są rozkładane a białka syntezowane. Witamina A bierze udział również w pracy hormonów steroidowych. Dodatkowo wpływa pozytywnie na koloryt naszej skóry.

Gdzie znaleźć berberys i jak go przyjmować?

Berberysem zachwycała się już słynna św. Hildegarda, uzdrowicielka i “zioło-mistrzyni”. Nalewki z berberysu polecała na większość popularnych dolegliwości. Nic w tym dziwnego, skoro zawierają one tak wiele cennych składników aktywnych. Nalewka z berberysu doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, jako sposób na poprawę naturalnej odporności organizmu.

Z kolei odwary z berberysu można stosować zewnętrznie, np. na skórze. Świetnie sprawdzą się w pielęgnacji skóry objętej łuszczycą, trądzikiem, AZS czy wrzodziejącymi ranami. Odwar rozcieńczony z letnią wodą posłuży również jako płukanka na chore, bolące gardło. Odwar jest bardzo łatwo przygotować z gotowego berberysu suszonego.

Można spotkać również krople na bazie berberysu i te posłużą jako suplement diety, sprzyjający zachowaniu odpowiedniej podaży witaminy C. Sprawdzą się także w przypadku szeregu dolegliwości trawiennych czy związanych z niewłaściwą wydolnością wątroby. Berberys sprzyja również zdrowiu serca i całego układu krwionośnego. Należy jednak zaznaczyć, że wobec doustnego stosowania berberysu istnieją pewne przeciwwskazania oraz uwagi.

Otóż z berberysem nie należy przesadzać z uwagi na ograniczoną zdolność ludzkiego organizmu do przyswajania związku – berberyny. Chociaż w odpowiedniej ilości berberys to samo zdrowie, przesadzenie z nim może prowadzić do skutków odwrotnych od zamierzonych, w tym do pogorszenia pracy wątroby oraz serca.

Kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby z niskim ciśnieniem, w ogóle nie powinny sięgać po preparaty bazujące na tej roślinie. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości dotyczących preparatów z berberysem, zapraszamy do kontaktu z biurem obsługi klienta naszego sklepu – Stragan Zdrowia.

Bibliografia

  • I. Wojciechowska, Berberys pospolity – roślina ozdobna i lecznicza.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. ortomedico pisze:

    Nie sądziłem, że berberys ma tak ogromne prozdrowotne właściwości. Muszę go wprowadzić do swojej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *