Chleb razowy żytnio-orkiszowy

chleb razowy

Myślicie, że upieczenie chleba to trudny i pracochłonny proces? Nic bardziej mylnego! Po kilku próbach, które kończyły się większymi lub mniejszymi sukcesami mamy dla Was przepis na szybki i pyszny chleb razowy żytnio-orkiszowy z czarnym sezamem.

Chleb bardzo szybko rośnie i już po 40 minutach można go wstawić do piekarnika. Można dodać do niego ulubione ziarna lub bakalie, my postawiliśmy na czarny sezam i odrobinę czarnuszki. Gotowy chleb jest puszysty, lekko wilgotny i bardzo sycący. Połowa zniknęła, kiedy był jeszcze ciepły!

Jesienne i zimowe wieczory to najlepszy czas na takie eksperymenty, spróbujcie!

Chleb razowy żytnio-orkiszowy

Co potrzebujemy?

chleb razowy żytnio-orkiszowy

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuść w 3 łyżkach letniej wody z miodem. Dokładnie wymieszaj.

Mąki wymieszaj z solą i ziarnami, dodaj rozpuszczone drożdże i 400ml letniej wody, wszystko razem wymieszaj i zagnieć ciasto. Masa wyjdzie dosyć rzadka taka, aby można ją było niemal przelać do formy.

Ciasto pozostaw w misce w ciepłym miejscu na ok 30 minut, aż do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do formy lub keksówki o wymiarach około 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb posyp ziarnami, przykryj papierem do pieczenia lub ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C,  ustaw program „góra – dół”.

Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 20 minut. Następnie wyjmij chleb z formy, zdejmij papier i wstaw do piekarnika na kratkę, jeszcze na 10 minut, aby się dopiekł.

Wyjmij z piekarnika i postukaj od spodu. Jeśli wydaje głuchy odgłos, to znaczy, że jest upieczony.

Chleb pokrój dopiero po ostudzeniu.

Smacznego!

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

5 komentarzy

  1. Zuzia pisze:

    Uwielbiam zdrowe pyszne przepisy!

  2. Wiktor pisze:

    Chleb wyszedł zakalec, wszystko było zgodnie z przepisem robione, mało tego osoba, która piecze chleby wyśmiała ten czas pieczenia chleby piecze się w piekarniku od 1.5-2h uwaga bo będzie do wywalenia

    • Mateusz Szczęśniak pisze:

      Długość pieczenia jest uzależniona od kilku czynników, m.in. od jakości składników, wielkości foremki której użyjemy, ustawionej temperatury oraz wydajności samego piekarnika. Większość przepisów mówi o tym, by chleb razowy piec przez mniej więcej 45-60 minut. Wypiekanie go przez 1.5-2h może spowodować, że skórka stanie się bardzo twarda, a sam chleb zbyt przypieczony i suchy, przez co straci walory smakowe.

    • Zakalec powstaje, że coś nie zupełnie dostowane w proporcjach, lub za krótki czas pieczenia i tak bywa z ciastami jak sernik i inne. Natomiast chleb, pierwszy raz słyszę, że to zakalec. Jestem starej daty i prawie wszystko na oko robię i ciasto na chleb w dotyku w czasie wyrabiania już można stwierdzić, że będzie udane. Jeden sposób nie zawiedzie to kiedy ciasto jest już wyrobione wlać w dłoń troszkę dobrej oliwy i obtoczyć całe ciasto i zostawić na 2 godziny pod przykryciem tylko pod światłem kuchenki ( zwłaszcza ciemne i ziarniste chleby. Następnie do wysmarowanej foremki masłem wkładamy ciasto i pod światło aż dobrze wyrośnie przez godzinę. Chlebuś będzie udany i lekki.

  3. Karola pisze:

    A u mnie chlebek wyszedł super, piekłam go pół godziny, a potem jeszcze ok.5 minut bez blaszki ( bez papieru do pieczenia, tylko natłuszczona forma).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *