Chleb razowy żytnio-orkiszowy

chleb razowy żytnio-orkiszowy

Myślicie, że zrobienie chleba to trudny i pracochłonny proces? Nic bardziej mylnego! 😉 Po kilku próbach, które kończyły się większymi lub mniejszymi sukcesami mamy dla Was przepis na szybki i pyszny chleb razowy żytnio-orkiszowy z czarnym sezamem.

Chleb bardzo szybko rośnie i już po 40 minutach można go wstawić do piekarnika. Można dodać do niego ulubione ziarna lub bakalie, my postawiliśmy na czarny sezam i odrobinę czarnuszki. Gotowy chleb jest puszysty, lekko wilgotny i bardzo sycący. Połowa zniknęła, kiedy był jeszcze ciepły!

Jesienne i zimowe wieczory to najlepszy czas na takie eksperymenty, spróbujcie!

Chleb razowy żytnio-orkiszowy

Co potrzebujemy?

chleb razowy żytnio-orkiszowy

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuść w 3 łyżkach letniej wody z miodem. Dokładnie wymieszaj.

Mąki wymieszaj z solą i ziarnami, dodaj rozpuszczone drożdże i 400ml letniej wody, wszystko razem wymieszaj i zagnieć ciasto. Masa wyjdzie dosyć rzadka, nie zupełnie jak woda, ale taka, żeby można ją było niemal przelać do formy.

Ciasto pozostaw w misce, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut, w ciepłym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do formy lub keksówki o wymiarach około 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb posyp ziarnami, przykryj papierem do pieczenia lub ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C, program ?góra – dół?.

Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20 minut. Pod tym czasie wyjmij chleb z formy, zdejmij papier i wstaw do piekarnika, na kratce, jeszcze na 10 minut, aby się dopiekł.

Wyjmij z piekarnika i postukaj od spodu. Powinien wydać głuchy odgłos, to znaczy, że jest upieczony.

Chleb pokrój dopiero po ostudzeniu, aby się nie rozleciał.

Smacznego!

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Zuzia pisze:

    Uwielbiam zdrowe pyszne przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *