Chleb razowy żytnio-orkiszowy

Myślicie, że upieczenie chleba to trudny i pracochłonny proces? Nic bardziej mylnego! Po kilku próbach, które kończyły się większymi lub mniejszymi sukcesami mamy dla Was przepis na szybki i pyszny chleb razowy żytnio-orkiszowy z czarnym sezamem.
Chleb bardzo szybko rośnie i już po 40 minutach można go wstawić do piekarnika. Można dodać do niego ulubione ziarna lub bakalie, my postawiliśmy na czarny sezam i odrobinę czarnuszki. Gotowy chleb jest puszysty, lekko wilgotny i bardzo sycący. Połowa zniknęła, kiedy był jeszcze ciepły!
Jesienne i zimowe wieczory to najlepszy czas na takie eksperymenty, spróbujcie!
Chleb razowy żytnio-orkiszowy
Co potrzebujemy?
- 30 g świeżych lub 15 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2-3 łyżki letniej wody
- 250 g razowej mąki orkiszowej typ 2000
- 250 g razowej mąki żytniej typ 2000
- 2 łyżeczki soli
- 400 g letniej wody
- 50 g czarnego sezamu (połowa do posypania chleba)
- 10 g czarnuszki
- 20 g ziaren słonecznika lub innych ziaren
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuść w 3 łyżkach letniej wody z miodem. Dokładnie wymieszaj.
Mąki wymieszaj z solą i ziarnami, dodaj rozpuszczone drożdże i 400ml letniej wody, wszystko razem wymieszaj i zagnieć ciasto. Masa wyjdzie dosyć rzadka taka, aby można ją było niemal przelać do formy.
Ciasto pozostaw w misce w ciepłym miejscu na ok 30 minut, aż do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszaj, a następnie przelej do formy lub keksówki o wymiarach około 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb posyp ziarnami, przykryj papierem do pieczenia lub ręcznikiem kuchennym i pozostaw do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C, ustaw program „góra – dół”.
Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 20 minut. Następnie wyjmij chleb z formy, zdejmij papier i wstaw do piekarnika na kratkę, jeszcze na 10 minut, aby się dopiekł.
Wyjmij z piekarnika i postukaj od spodu. Jeśli wydaje głuchy odgłos, to znaczy, że jest upieczony.
Chleb pokrój dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!
Uwielbiam zdrowe pyszne przepisy!
Chleb wyszedł zakalec, wszystko było zgodnie z przepisem robione, mało tego osoba, która piecze chleby wyśmiała ten czas pieczenia chleby piecze się w piekarniku od 1.5-2h uwaga bo będzie do wywalenia
Długość pieczenia jest uzależniona od kilku czynników, m.in. od jakości składników, wielkości foremki której użyjemy, ustawionej temperatury oraz wydajności samego piekarnika. Większość przepisów mówi o tym, by chleb razowy piec przez mniej więcej 45-60 minut. Wypiekanie go przez 1.5-2h może spowodować, że skórka stanie się bardzo twarda, a sam chleb zbyt przypieczony i suchy, przez co straci walory smakowe.
Zakalec powstaje, że coś nie zupełnie dostowane w proporcjach, lub za krótki czas pieczenia i tak bywa z ciastami jak sernik i inne. Natomiast chleb, pierwszy raz słyszę, że to zakalec. Jestem starej daty i prawie wszystko na oko robię i ciasto na chleb w dotyku w czasie wyrabiania już można stwierdzić, że będzie udane. Jeden sposób nie zawiedzie to kiedy ciasto jest już wyrobione wlać w dłoń troszkę dobrej oliwy i obtoczyć całe ciasto i zostawić na 2 godziny pod przykryciem tylko pod światłem kuchenki ( zwłaszcza ciemne i ziarniste chleby. Następnie do wysmarowanej foremki masłem wkładamy ciasto i pod światło aż dobrze wyrośnie przez godzinę. Chlebuś będzie udany i lekki.
A u mnie chlebek wyszedł super, piekłam go pół godziny, a potem jeszcze ok.5 minut bez blaszki ( bez papieru do pieczenia, tylko natłuszczona forma).