Dlaczego ocet jabłkowy jest zdrowy i jak zrobić go samemu?

Ocet to jeden z prostszych a jednocześnie bardziej znanych produktów, które można znaleźć niemal w każdym domu – zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Różnice dotyczą surowca, który stanowi bazę octu. Jednak sama idea stosowania tego produktu jest znana na całym świecie a jej historia sięga czasów starożytnej Babilonii. – Co takiego kryje się w occie, że jest tak popularny oraz dlaczego w Polsce najczęściej spotykany jest ocet jabłkowy? O tym w poniższym artykule.

Co zawiera ocet jabłkowy i dlaczego jest zdrowy?

Ocet stanowi przyprawę, konserwant oraz remedium na niektóre dolegliwości. Nic zatem dziwnego, że już w starożytnej Babilonii się nim zachwycano. Wówczas nawet pito ocet samodzielnie, nazywając go niezwykle orzeźwiającym napojem. Co prawda taka forma spożycia octu jest możliwa, jednak polecamy używać go tak, by faktycznie smakował, czyli jako półprodukt, uzupełnienie gotowego dania.

Ocet jabłkowy jest bardzo popularny w Polsce, co oczywiście ma związek z naszym położeniem. Polska obfituje w przepyszne jabłka – od tych bardzo kwaśnych i mięsistych, po soczyste i słodkie. Zanim import artykułów zagranicznych stał się popularny, Polacy posiłkowali się raczej tymi surowcami, które mieli pod ręką.

Okazuje się, że wyszło im to na zdrowie, ponieważ ocet jabłkowy stanowi istną skarbnicę cennych pierwiastków. W składzie octu jabłkowego znaleźć można m.in.: kwas octowy, kwas cytrynowy, kwas mlekowy, aminokwasy, bioflawonoidy, pektyny czy beta-karoten.

Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego

Wiele osób kojarzy ocet jabłkowy z właściwościami wspierającymi pracę układu pokarmowego. Okazuje się jednak, że ocet jabłkowy nie tylko reguluje trawienie, ale również wspiera naturalną odporność organizmu oraz pomaga podczas odchudzania. Sprzyja zmniejszeniu stopnia otłuszczenia narządów, jak również wspiera zdrowie i samopoczucie osób cierpiących na insulinooporność.

Dodatkowo ocet jabłkowy działa bakteriobójczo, dlatego w medycynie ludowej stosowano go w przypadku wszelkiego rodzaju infekcji bakteryjnych, np. układu pokarmowego czy moczowo-płciowego. Gdy na rynku nie było jeszcze tylu innowacyjnych suplementów, leków i maści, ocet jabłkowy musiał się znaleźć niemal w każdym domu, ponieważ jego zastosowanie było bardzo szerokie. Do dzisiaj stosuje się ocet jabłkowy jako naturalne remedium na reumatoidalne zapalenie stawów. Wykorzystuje się również jego właściwości wzmacniające naczynia.

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Dobrej jakości ocet jabłkowy można bez problemu zakupić w naszym sklepie – Stragan Zdrowia. Jesteśmy jednak zdania, że można również nauczyć się robić domową wersję tego jakże uniwersalnego płynu. Czas przygotowania nie przekracza kwadransa a samo doświadczenie, przypatrywanie się procesowi fermentacji i oczekiwanie na gotowy produkt, mogą być dla wielu osób ciekawym doświadczeniem.

Po przygotowaniu, ocet jabłkowy potrzebuje czasu. Cały proces trwa przynajmniej dwa miesiące. Aby uzyskać 5% stężenie, czasem trzeba poczekać nieco dłużej. Dlatego polecamy zabranie się do pracy, jak tylko pojawią się pyszne polskie jabłka. Wówczas zdrowy ocet będzie gotowy akurat na Święta. W zimowych przepisach kulinarnych sprawdzi się wielokrotnie.

Aby uzyskać mniej więcej 1,5 litra zakwasu, należy przygotować:

  • 1 kg całych jabłek ze skórką
  • 1,5 l wody (najlepiej uprzednio przegotowanej)
  • 3 łyżki cukru (lub zamiennika. W naszym sklepie znajdziesz: ksylitol*, stevię*, erytrytol*)

*- W przypadku stosowania zamienników cukru, zwróć uwagę na to, że niektóre z nich są bardziej lub mniej słodkie, niż cukier, dlatego postępuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu każdego z nich.

Przed zabraniem się do pracy, pamiętaj, aby przygotować słoiki oraz czyste ściereczki. Następnie będzie trzeba wyparzyć słoiki od środka, aby mieć pewność, że są sterylnie czyste. Ma to wpływ nie tylko na wartość i smak octu, ale również skuteczność przebiegu późniejszej fermentacji.

  1. Jabłka dokładnie umyj, a następnie usuń ogonki. Pozostaw skórkę i gniazda nasienne – przydadzą się. Jabłka pokrój w drobną kostkę.
  2. Sięgnij po słoik i zapełnij go jabłkami, do 3/4 jego wysokości.
  3. Przygotuj miskę, do której wsypiesz 2 łyżki cukru (lub zamiennika, zgodnie z rekomendacjami jego producenta). Zalej cukier 1,5 l letniej, przegotowanej wcześniej wody. Wymieszaj.
  4. Wróć do słoika z jabłkami. Wlej do niego wcześniej przygotowaną słodką wodę w taki sposób, aby całkowicie zanurzyć w niej jabłka.
  5. Słój przykryj czystą szmatką i zawiń gumką recepturką lub połóż wieczko (bez szczelnego dokręcania). Z jednej strony zawartość słoja musi mieć kontakt z powietrzem a z drugiej strony chcemy uniknąć kontaktu octu z muszkami owocówkami.

Pamiętaj, że temperatura pomieszczenia, w którym będzie dochodziło do fermentacji, powinna oscylować między 7 a 15 stopniami Celsjusza*. Po ok 4 tygodniach w słoiku dojdzie do fermentacji alkoholowej. Wówczas zauważysz bąbelki na powierzchni przyszłego octu oraz poczujesz charakterystyczną alkoholową woń. Gdy faza ta minie, przyjdzie czas na kolejny etap pracy nad idealnym octem.

Gdy bąbelki znikną, czas na fazę kwaszenia. Należy wówczas przecedzić ocet przez czystą szmatkę lub filtr do kawy do nowego, czystego słoika. Ponownie należy zakryć go szmatką lub nieszczelnie, wieczkiem, a następnie czekać kolejne 4-6 tygodni.

W tym czasie zawartość słoika będzie wytrącać alkohol i zmieniać się w ocet. Kiedy proces ten się zakończy a ocet będzie odpowiednio smakować, już bez alkoholowej nuty, należy przelać zawartość słoika do czystej butelki lub kolejnego słoika, który tym razem będzie wymagał szczelnego zamknięcia.

Gotowy ocet możesz wykorzystać jako dodatek do potraw. Jeśli dokonujesz ich obróbki termicznej, dodaj octu do dania już po jego ugotowaniu/ usmażeniu/ upieczeniu, aby zachować jak najwięcej wartości składników zawartych w occie.

*- Niektóre źródła, zalecające tworzenie octu z oparciu o działanie drożdży, podają, aby proces fermentacji przebiegał w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.

Bibliografia

  • Przepis na ocet jabłkowy https://domowejroboty.pl/przepisy/ocet-jablkowy
  • Przepis na ocet jabłkowy https://zielonyzagonek.pl/prawdziwy-i-pelen-zdrowia-ocet-jablkowy-ziola
  • H. Kowalska, A. Lenart, A. Marzec, J. Kowalska, K. Samborska, A. Żebrowska, Wykorzystanie produktów prozdrowotnych i suplementów diety w insulinoopornośći®.
  • A. Leszczyńska, Anatomia zdrowia: Jak kompleksowo zadbać o ciało, umysł i duszę?
  • M. Gajewska, B. Bartodziejska, A. Szosland-Fałtyn, Wykorzystanie procesów fermentacyjnych do opracowania innowacyjnej metody otrzymania octu jabłkowego o właściwościach prozdrowotnych.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Nali pisze:

    Bardzo ciekawy wpis! Ocet jabłkowy bardzo pomaga mi na poprawę trawienia, więc zawsze staram się mieć go w szafce. Fascynujące jak wiele produktów roślinnych ma tak różnorodne działanie. Odkąd zaczęłam korzystać z pomocy dietetyka czuję, że uczę się nowych sposobów na to jak zdrowo żyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *