Siła z nasion chia

„Chia” to w języku starożytnych Majów siła. Nie bez przyczyny azteccy wojownicy jedli przed walką solidną porcję tych nasion. To produkt o niezwykłej koncentracji składników odżywczych. Wystarczą dwie łyżki dziennie, żeby dostarczyć organizmowi komplet ważnych minerałów. Nasiona chia zostały zakwalifikowane do kategorii „superfoods” czyli  produktów korzystnie oddziałujących na zdrowie, o potwierdzonych naukowo właściwościach.

Pokarm dla biegaczy

Chia, inaczej szałwia hiszpańska, pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez tysiąclecia była bardzo popularnym dodatkiem do żywności. Indianie nazwali ją „cudownym ziarnem” i „pokarmem dla biegaczy”. Ceniono ją za jej energetyczne działanie i uznawano za jeden z produktów odpowiadający za dobrą kondycję fizyczną. Jej sława w Europie dopiero się zaczyna, głównie za sprawą badań potwierdzających jej korzystne działanie. Obecnie uprawia się ją głównie w Meksyku, Boliwii, Ekwadorze, Argentynie, Australii i Gwatemali.

Biegasz spróbuj naszych przepisów z chia! Foto: Bruno Naccimento Unsplash

Dlaczego warto jeść chia?

Choć chia w języku Majów oznacza siłę, jednak samo słowo pochodzi od „chian”, co w języku nahuatl znaczy oleisty. Nasiona te są bowiem obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega3 i Omega6 o bardzo korzystnych dla organizmu proporcjach.

Odznaczają się wysoką zawartością błonnika, który stanowi  około 30% ich nasion.  Dzięki temu na długo zapewniają uczucie sytości i usprawniają metabolizm. Około 2 łyżki stołowe zawierają aż 11g błonnika. Dla porównania kromka razowego chleba zawiera około 3g błonnika.

W 2 łyżkach nasion znajdziemy też: 107mg wapnia, 160mg fosforu, 105mg potasu, 59mg magnezu. Oprócz tego zawierają: witaminę B3(niacynę), witaminę B1(tiaminę), witaminę B2, spore ilości witaminy C i A.

Ziarenka chia bogate są również w silne przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia się skóry, chroniące przed chorobami serca i nowotworami.

Polecane są diabetykom i osobom odchudzającym się  ? zawarte w nich węglowodany w większości mają postać błonnika, który nie jest trawiony przez organizm. Nie podnoszą poziomu cukru we krwi, a do tego spowalniają wchłanianie cukrów.

Są bardzo cennym składnikiem diety sportowców. Już Indianie jadali je przed wzmożonym wysiłkiem fizycznym, na przykład przed długimi wędrówkami. Nie tylko dodają energii i nie obciążają przewodu pokarmowego, ale również mają właściwości hydrofilowe ? pomagają zatrzymać wodę i wspomagają nawilżenie organizmu.

Chia w kuchni

Zastosowanie nasion chia jest podobne jak nasion lnu.  Namoczone w wodzie dają żelową konsystencję. Można je stosować jako posypkę do dań, jako dodatek do koktajli, deserów, owsianek, zmielone jako dodatek do chleba, naleśników, ciast.  Ponieważ mają zdolność żelowania płynów, doskonale się nadają do wszelkiego rodzaju puddingów, kisieli, budyniów.

Oto kilka przepisów z wykorzystaniem nasion chia:

 Kokosowy puuding chia 

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego
  • 100 ml mleka zbożowego (migdałowego, ryżowego, owsianego)
  • 4 kopiaste łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub syropu daktylowego, klonowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo: świeże owoce lub suszone owoce (rodzynki, daktyle, morele), orzechy, migdały

Mleko przegotować z syropem i ekstraktem waniliowym. Do ciepłego płynu dodać nasiona chia oraz wiórki kokosowe, intensywnie wymieszać trzepaczką i odstawić do lodówki na noc (można od razu przełożyć do pucharków lub miseczek). Rano udekorować pudding owocami, orzechami, migdałami.

Deser z Chia

Deser z Chia

Czekoladowy pudding chia 

Składniki:

  • 1 szklanka dowolnego mleka (zbożowe lub zwykłe)
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka dowolnego syropu (z agawy, daktylowy, klonowy)
  • łyżeczka cynamonu

Do dekoracji: gorzka czekolada, płatki migdałowe, owoce: wiśnie, granat, winogrona

Zagotować mleko z kakao, syropem i cynamonem. Dodać chia i zostawić w lodówce na noc. Rano można zmiksować dla uzyskania gładkiej konsystencji. Ozdobić czekoladą i owocami.

Bananowy koktajl z chia 

  • 1 szklanka mleka (roślinne lub zwykłe)
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu lub dowolnego syropu

Mleko, banana i  miód zmiksować w blenderze. Dodać nasiona chia i odstawić przynajmniej na 10 minut. Można udekorować świeżymi sezonowymi owocami (jagody, truskawki, maliny).

 

 

 

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *