Dlaczego olej lniany jest zdrowy?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle istotnym elementem naszej diety. Zaspokojenie potrzeb organizmu w zdrowe tłuszcze wcale nie jest proste. Na okrągło bombardują nas tłuste, smażone przekąski i dania, które ze zdrowiem niewiele mają wspólnego.

Z drugiej strony, nieprzemyślane drakońskie diety zakładają ograniczenie wszelkich tłuszczów do minimum, co również jest błędne. Dzieje się tak w przypadku diet 500, 1000, 1500 kcal, gdzie każda łyżka oleju to blisko 100 kcal, które „lepiej” jest zastąpić dwiema kromkami pieczywa czy paczką walfli ryżowych.

Tymczasem to właśnie tłuszcze wielonienasycone wpływają pozytywnie na atrakcyjny wygląd oraz zdrowie. Dzięki nim możemy się pochwalić lśniącymi włosami, błyszczącą, jędrną i miękką skórą czy mocnymi paznokciami. To dzięki zdrowym tłuszczom mamy energię na wielogodzinną pracę, wytężanie umysłu i dopinanie kreatywnych projektów.

W końcu, poprzez zapewnienie odpowiedniej podaży w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, odciążamy naszą wątrobę, wspieramy perystaltykę jelit i działamy na ogólną korzyść naszego organizmu. Ale jaki związek z tym tematem ma olej lniany?

Olej lniany – pij na zdrowie

O oleju lnianym pisaliśmy już nieco przy okazji artykułu na temat diety dr Budwig. Otóż dieta ta opiera się głównie na oleju lnianym wysokolinolenowym, a więc zawierającym wysokie stężenie kwasów omega-3. Dzisiejszy tekst będzie uzupełnieniem poprzedniego artykułu.

Przyjrzyjmy się zatem składnikom obecnym w oleju lnianym oraz porozmawiamy o tym, co może z tego składu wynikać.

W składzie oleju lnianego można znaleźć m.in:

– 57% – kwas α-linolenowy (omega-3),

– 18% – jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6),

– 16% – wielonienasycone kwasy tłuszczowe,

– 9% – nasycone kwasy tłuszczowe.

Jak widać, stężenie kwasu α-linolenowego w oleju lnianym jest istotne. To właśnie ta składowa w głównej mierze odpowiada za cudowne właściwości oleju lnianego i pozwala mu wyróżniać się spośród innych olejów roślinnych. Na uwagę zasługuje także spora obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – łącznie obejmują one 34% składu oleju lnianego.

Co z tego wynika? Zgodnie z raportem International Journal of Cancer z 2005 roku, regularnie spożywanie siemienia lnianego, zawierającego olej lniany, przyczynia się do ochrony organizmu przed przerzutami nowotworowymi, jak również rozrastaniem się guzów.

Z tego względu, osobom poddającym się leczeniu onkologicznemu, zaleca się wdrożenie diety opartej na oleju lnianym wysokolinolenowym. Poza tym, że należy spożywać siemię lniane podczas leczenia, oczywiście warto włączyć je do codziennego menu – nawet wówczas, gdy jest się zdrowym.

Olej lniany wykazuje szeroko rozumiane korzystne działanie dla zdrowia organizmu. Zwłaszcza w przypadku osób otyłych, nadużywających alkohol, jedzących do tej pory ciężko i niezdrowo. Olej lniany może być ich remedium na problemy sercowe, czy osłabioną pracę wątroby.

Dieta bogata w olej lniany prowadzi do obniżenia poziomu triglicerydów i cholesterolu całkowitego we krwi oraz zmniejszenia wskaźnika aterogenności osocza, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiego poziomu zdrowego cholesterolu HDL.

W przeprowadzonym doświadczeniu, dieta z dodatkiem oleju lnianego spowodowała istotne obniżenie stopnia peroksydacji lipidów w wątrobie w porównaniu do zwierząt żywionych dużą dawką tłuszczów nasyconych. (A. Jurgonski, J. Juskiewicz, P. Zdunczyk)

Pamiętaj o kwasach tłuszczowych omega-3

Dr Budwig lubiła podkreślać, że to kwasy omega-3 zasługują na największą uwagę spośród wszystkich kwasów nienasyconych. Ta teza została później wielokrotnie naukowo potwierdzona.

Najistotniejsze dla zdrowia jest nie tyle zwiększenie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale zachowanie odpowiedniej ich proporcji oraz obniżenie spożycia tłuszczów nasyconych. Najważniejsze dla prawidłowego funkcjonowania organizmu są kwasy EPA i DHA z grupy omega-3. (R. Kaniewski, J. Jankowiak, K. Zajączek.)

Olej lniany zawiera ogromne stężenie kwasów omega-3, trudne do uzyskania z jakiegokolwiek innego źródła.

Do grupy kwasów omega-3 można zaliczyć:

– ALA – kwas α-linolenowy,

– EPA – kwas eikozapentaenowy,

– DHA – kwas dokozaheksaenowy,

gdzie ALA można nazwać prekursorem omega-3. Dodatkowo, trudno o lepsze jego źródło, niż wspomniany olej lniany. W związku z czym, obecność kwasów omega-3 w codziennej diecie wcale nie jest taka oczywista. Nawet, jeśli dieta jest pozornie zdrowa, bo oparcia na warzywach i ziarnach.

Tak więc, z jednej strony kwasy omega-3 są najcenniejszym elementem codziennego menu, istotna jest proporcja spożywanych kwasów tłuszczowych, a z drugiej strony najtrudniej jest zadbać właśnie o te dwa priorytetowe kryteria. Ponieważ spożywane na co dzień pożywienie nie zawiera odpowiedniej dawki kwasów omega-3, a samo spożycie kwasów omega-6 nie tyle jest niewystarczające, co nawet niekorzystne dla zdrowia.

Dr Budwig chętnie mówiła o tym, że najchętniej zalecałaby spożycie wyłącznie tłuszczów pochodzenia roślinnego. I chociaż uczona głosiła te teorie wiele lat temu, do dziś słyszymy uproszczenie, że istnieje podział na dobre i złe tłuszcze. Tymczasem spożycie tłuszczów obecnych np. w rybach także powinno być ograniczone (wspomniane wcześniej proporcje). Ponieważ w tychże zdrowych tłuszczach, istnieją lepsze i gorsze – warto o tym pamiętać.

Jak spożywać olej lniany? Można zakupić w naszym sklepie ze zdrową żywnością buteleczkę oleju lnianego i spożywać na surowo – ok. łyżkę dziennie. Jednak smak tego produktu jest na tyle specyficzny, że nie przejdzie przez usta każdemu. Dlatego też można suplementować olej lniany w formie kapsułek. Dobrym sposobem jest także dodawaniu oleju lnianego do intensywnego w smaku dressingu sałatkowego.

Zamiast zwyczajnej mąki, warto używać mąki lnianej, jak również gotować siemię lniane i spożywać je, zwłaszcza podczas problemów trawiennych. Olej lniany tłoczony na zimno jest niewątpliwie najbogatszym źródłem cennych składników, jednak inne produkty powstałe z nasion lnu, również wykazują pozytywne działanie dla zdrowia organizmu. Starajmy się, aby nasza dieta była coraz bardziej świadoma.

Bibliografia

  • T. Barowicz, B. Brzóska, M. Pieszka, Wpływ dodatku oleju lnianego i witaminy E do mieszanek na koncentrację selenu (Se) we krwi oraz zawartość witaminy E i skład kwasów tłuszczowych mięśnia najdłuższego u tuczników.
  • E. Popis, K. Ratusz, M. Przybysz, K. Krygier, A. Sakowska, M. Konarska, Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego.
  • R. Kaniewski, J. Jankowiak, K. Zajączek, Nowe możliwości wykorzystania oleju lnianego tłoczonego na zimno.
  • A. Jurgonski, J. Juskiewicz, P. Zdunczyk, Przydatność oleju lnianego w ograniczaniu zaburzeń metabolicznych indukowanych dietą.
  • K. Mińkowski, S. Grześkiewicz, M. Jerzewska, Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *