Curry – Lider wśród przypraw

Curry uchodzi za najzdrowszą przyprawę świata. Wywodząca się z południowej Azji kompozycja ziół i przypraw ma dowiedzione działanie prozdrowotne. Nie bez przyczyny jedzący najwięcej curry mieszkańcy Indii najrzadziej zapadają na nowotwory. Nie wszędzie jej skład jest jednakowy ? przyprawa ze Sri Lanki będzie różnić od tej z Tajlandii, jednak podstawowe składniki jak kurkuma, kolendra, pieprz i chili pozostają niezmienne.
Przyprawa czy danie?
Na świecie nazwa przyprawy funkcjonuje w kilku znaczeniach. Pierwsze to określenie aromatycznej potrawy na bazie warzyw, mięsa, ryb i owoców morza z kompozycją ziół i przypraw. Drugie to nazwa liści tropikalnego drzewa Murraya koenigii, również używanych do doprawiania potraw, często mylnie utożsamianych ze złożoną z wielu składników przyprawą. Co ciekawe liście curry rzadko wchodzą w skład mieszanki o tej samej nazwie. Wreszcie trzecie określenie to wywodząca się z kuchni azjatyckiej kompozycja ziół i przypraw o charakterystycznym smaku i zapachu.

Curry z dynią i cukinią
Co zawiera curry?
Najbardziej podstawowy skład przyprawy curry to: kurkuma, kolendra, kozieradka, pieprz, chili i sól. Bardzo często do tego zestawu dochodzi również kmin rzymski, czosnek, kardamon, goździki, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kminek, czasem gorczyca i biały pieprz. W Indiach najbardziej popularne jest żółte curry, z przewagą kurkumy. Mieszkańcy Sri Lanki preferują curry brązowe, zaś w Tajlandii równą popularnością cieszą się trzy odmiany: żółte, czerwone i najbardziej pikantne zielone na bazie zielonych papryczek chili. Wszystko zależy od doboru składników. W Europie curry jest najbardziej rozpowszechnione w postaci suszonej przyprawy, w Tajlandii natomiast używa się więcej świeżych ziół i czosnku.
Najbardziej aromatyczne będzie curry skomponowane samodzielnie z nasion uprażonych krótko na patelni, a następnie zmielonych w młynku do kawy albo zmiażdżonych w moździerzu do przypraw.
Właściwości
Curry jest przyprawą ostrą i rozgrzewającą. Każdy z jej składników ma prozdrowotne działanie, więc korzyści z zestawienia ich w jednej mieszance są tym większe. Jest stosowana już od 4 tysięcy lat – przez ten czas można było dogłębnie sprawdzić poprzez doświadczenie jej zdrowotne właściwości. I tak mieszkańcy południowej Azji już od dawna traktują curry jako profilaktykę chorób serca, nowotworów, jako sposób na poprawę metabolizmu i na problemy trawienne, na usprawnienie pracy mózgu i uniknięcie demencji.
Każdy z jej składników przyczynia się do jej ogólnego korzystnego działania:
- kurkuma – działa silnie przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, zwłaszcza jeśli łączona jest z czarnym pieprzem (piperyna zawarta w pieprzu ułatwia przyswajanie przeciwzapalnej kurkuminy),
- kolendra – usprawnia trawienie i ma działanie rozkurczowe,
- kozieradka – łagodzi stany zapalne, zmniejsza ciśnienie,
- pieprz – działa dezynfekująco i przeciwbakteryjnie,
- chili – obniża poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na krążenie, działa antynowotworowo,
- imbir – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antygrzybicznie (podobnie jak kardamon i cynamon),
- kmin – reguluje procesy trawienne i działa przeciwzapalnie,
- goździki ? to skuteczny przeciwutleniacz.
Curry w kuchni
Klasyczną potrawkę curry przygotowuje się, zaczynając od podsmażenia przypraw na patelni. W ten sposób uwalniają one swój aromat, który przenika do wszystkich dodawanych składników. Wiosną i latem można do suszonych przypraw dodać świeże: posiekaną kolendrę, papryczkę chili (zieloną i czerwoną), młody czosnek.

Zupa z Curry
Przepis: Warzywne curry
Składniki:
- 2 łyżki mieszanki curry (gotowej lub zrobionej samodzielnie),
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- puszka mleka kokosowego albo 100 ml śmietany kremówki,
- wrząca woda,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- papryka czerwona, żółta i zielona,
- 2 marchewki,
- batat,
- 2 cebule,
- cukinia,
- garść pokrojonej zielonej fasolki szparagowej albo zielonego groszku,
- ryż basmati lub jaśminowy.
Przygotowanie:
Na oleju lekko podprażamy przyprawę curry. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy przetarty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir. Wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego w dużą kostkę batata. Chwilę podsmażamy, zalewamy wrzątkiem (tyle, żeby przykryło warzywa) i dusimy pod przykryciem. Po około 5 minutach dodajemy pokrojoną paprykę i fasolkę lub groszek (lub jedno i drugie). Dusimy jeszcze 5 minut i dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, w razie potrzeby dolewając wrzątku. Po kilku minutach dolewamy mleko kokosowe lub śmietankę, dodajemy masło orzechowe i przecier pomidorowy.
W międzyczasie gotujemy ryż, z którym serwujemy gotowe warzywa.
Uwielbiam Carry. Nie wiedziałam, że jest uznawana za najzdrowszą :O 🙂
U nas w kuchni carry dodajemy praktycznie do wszystkie czego można, bo oczywiście nie do wszystkiego pasuje.
Też od jakiegoś czasu zaczęłam używać carry wcześniej nie znałam tej przyprawy 🙂