Maitake - Żagwica listkowata BIO 30% 100g
Opis
Maitake - Żagwica listkowata BIO 30% 100g
Maitake jest szczególnie wskazany dla osób, które:
- potrzebują wsparcia w zachowaniu dobrej odporności,
- chcą zachować w zdrowiu swoje kości i chronić je przed uszkodzeniami,
- chcą utrzymać prawidłową wagę ciała.
Maitake nazywany jest "grzybem o działaniu zapobiegawczym na bolączki w starości”. Dzięki wysokiej koncentracji beta-glukanu, wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego (pomaga utrzymać prawidłową równowagę układu odpornościowego), a dzięki dużej zawartości prowitaminy D, która stymuluje tworzenie i mineralizację kości, pomaga utrzymać prawidłowy stan układu kostnego. Żagwica listkowata wspomaga również w procesie odchudzania poprzez zmniejszanie odkładania się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej i zmniejszenie tłuszczu zmagazynowanego w tkance wątroby.
Podsumowanie zastosowania Maitake:
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- wspiera w zachowaniu prawidłowej wagi ciała,
- wspiera utrzymanie prawidłowego stanu tkanki kostnej i sprzyja mineralizacji kości.
Zastosowanie Maitake w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej grzyb ten był bardzo ceniony ze względu na swoje właściwości związane z układem odpornościowym, a że trudno go było odnaleźć, chińscy władcy wypłacali za niego dużo srebra. Jego stanowiska utrzymywano zatem w tajemnicy i przekazywano tylko w wielkiej tajemnicy członkom rodziny.
Termika - NEUTRALNA
Smak - SŁODKI
Tropizm - PŁUCA, NERKI, JELITO GRUBE
Charakterystyka Maitake z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:
- uzupełnia Qi Śledziony,
- odprowadza Wilgoć
- tonizuje Nerki i Wątrobę
- pomaga oczyścić Gorąco
- uspokaja ducha Shen
Składniki
Maitake, podobnie jak inne grzyby, zawiera bardzo dużą liczbę składników bioaktywnych, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jeśli chodzi o skład, to warto zwrócić uwagę na wysoki udział ergosterolu – prowitaminy D, która odgrywa istotną rolę w naszym organizmie. Pozostałe składniki to ryboflawina, kwas foliowy, niacyna, tiamina, biotyna, minerały i pierwiastki śladowe (żelazo, cynk, potas i magnez).
W 1984 roku prof. Dr Hiroaki Nanba – kierownik wydziału mikrobiologiczno–chemicznego Uniwersytetu Farmaceutycznego w Kobe w Japonii, przeprowadził liczne badania na Maitake. Odkrył on substancję, która występuje zarówno w grzybni, jak i w owocnikach oraz posiada zdolność podwyższania aktywności makrofagów. Chodzi o tak zwaną frakcję -D, a szczególnie o beta-D-glukan o nazwie grifolan. Pomaga on stymulować produkcję interleukin i interferonu.
Na szczególną uwagę zasługują zawarte w Maitake polisacharydy. Wychwytują one i neutralizują wolne rodniki oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Uwagi
Suplement diety nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia, dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Należy przechowywać go w chłodnym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.
Sposób użycia
Zalecana dzienna porcja do spożycia:
- Profilaktycznie - 1 gram (dwie czubate łyżeczki) najlepiej rano lub wieczorem, między posiłkami, popijać dużą ilością wody - wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego,
- 2 gramy (cztery czubate łyżeczki) - jako wsparcie w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Kraj producenta
Polska
Informacje dodatkowe
Opinie o produkcie (0)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!