Mąka kukurydziana pełnoziarnista 500g
Opis
Mąka kukurydziana pełnoziarnista 500g
Mąka kukurydziana zalecana jest do używania w kuchni celiaków. Otrzymujemy ją poprzez zmielenie dojrzałych ziaren kukurydzy, uprzednio poddanych suszeniu. Jest źródłem witamin: tiaminy i pirydoksyny, a także składników mineralnych: żelaza, magnezu i cynku. Dzięki temu mąka kukurydziana jest doskonałym komponentem zdrowej i zbilansowanej diety. Z uwagi na stosunkowo niską kaloryczność (348 kcal/100g), może być stosowana jako element diety odchudzającej. Ceniona za swój orzechowy posmak i nadające wypiekom żółte, niekonwencjonalne zabarwienie. Za kolor mąki odpowiedzialne są karotenoidy – przeciwutleniające barwniki naturalnego pochodzenia. Dania z mąki kukurydzianej można przyrządzać alternatywnie dla dań bazujących na jej pszennej odpowiedniczce. Używana jest głównie jako składnik tortilli, bułek, muffinek, a także do zagęszczania sosów i zup. Poleca się mieszać ją z innymi mąkami, w celu uniknięcia uczucia ziarnistości. Warto pamiętać, że wypieki z mąki kukurydzianej są bardziej kruche od pszennych oraz szybciej ulegają wysychaniu, dlatego jeśli mają zostać spożyte dopiero po jakimś czasie, koniecznie należy je odpowiednio zabezpieczyć, aby pozostały świeże i wilgotne na dłużej.
Składniki
mąka kukurydziana 100%
Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna w 100g produktu |
348kcal 1 469kJ |
Tłuszcz, w tym: | 5g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8g |
Węglowodany, w tym: | 66g |
- cukry | 2,9g |
Błonnik | 8,6g |
Białko | 5,9 |
Sól | <0,1g |
Zalecane warunki przechowywania
W suchym i chłodnym miejscu.
Kraj producenta
Polska
Opinie o produkcie (0)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!








