Pudrowa mąka owsiana bezglutenowa 500g
Opis
Pudrowa mąka owsiana bezglutenowa 500g
Bezglutenowa mąka owsiana - zdrowa mąka pudrowa
Mąka owsiana jest podobna do mąki pszennej, ale nie zawiera glutenu i jest zdecydowanie zdrowsza. Jest pełna smaku i składników odżywczych.
Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii ultra drobnego mielenia uzyskaliśmy wyjątkową i aksamitną strukturę mąki, co zwiększa przyswajalność zawartych w niej wartościowych składników.
Owies naturalnie nie zawiera glutenu. Jednak bardzo często dochodzi do zanieczyszczenia tego zboża, w wyniku kontaktu z innymi zbożami. Osoby chorujące na celiakie powinny zawsze czytać etykiety produktów! Zwłaszcza produktów owsianych. Nasze mąki są bezpieczne 100% BEZ GLUTENU!
Mąka owsiana - właściwości
Mąka z owsa zawiera skrobię, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit. Przyspiesza wchłanianie składników pokarmowych, reguluje trawienie.
W tłuszczach owsa stwierdzono obecność przeciwutleniaczy. Niwelują one negatywne skutki działania wolnych rodników na nasz organizm.
Mąka owsiana za sprawą beta-glukanu korzystnie wpływa także na pracę serca i funkcjonowanie układu krwionośnego.
Mąka owsiana jest źródłem białka, węglowodanów i tłuszczów (3 x więcej od pozostałych “zbóż chlebowych”). Ponadto zawiera:
- błonnik pokarmowy
- flawonoidy - przeciwutleniacze
- karoten
- witaminy z grupy B - B1, B2, B6, B9
- wiatminy E,K,D
- minerały - magnez, żelazo, fosfor, cynk czy wapń
Owies zawiera również zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe:
- kwas linolowy (ok. 40%)
- kwas oleinowy (ok. 35%)
- kwas palmitynowy (ok. 20%)
Obecność aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć, sprawia, że owies jest wyjątkowo zdrowym produktem, który powinien być włączony do codziennego jadłospisu.
CIEKAWOSTKA!
Mąka owsiana ma niski indeks glikemiczny - pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi, dlatego często polecana jest w diecie diabetyków.
Zastosowanie
Mąka owsiana w kuchni - co z niej zrobić?
Owies to zboże, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z ziaren owsa zrobisz: mąkę owsianą, kasze, płatki, otręby czy kakao owsiane. Natomiast sama mąka owsiana będzie idealna do:
- chleba, bułek
- ciasta i batoników bezglutenowych
- racuchów
- naleśników, omletów, gofrów i babeczek
Mąki owsianej możesz użyć jako zagęstnika do sosów, zup czy gulaszy
Mąka owsiana to produkt uniwersalny, który może być idealnym zamiennikiem mąki pszennej. Ogromną popularnością cieszą się płatki owsiane, owsianka na śniadanie jest zalecana dla zdrowia i urody. Przepyszne bezglutenowe płatki owsiane są również dostępne w naszej ofercie.
Składniki
ziarno owsa
Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna w 100g produktu |
404kcal 1 690kJ |
Tłuszcz, w tym: | 9g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 1,6g |
Węglowodany, w tym: | 66g |
- cukry | 0,8g |
Błonnik | 7g |
Białko | 15g |
Sól | 0,02g |
Kraj producenta
Polska
Informacje dodatkowe
Opinie o produkcie (1)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!


Anna
,Najlepsza mąka owsiana, jakiej używałam.