Dynia – właściwości profilaktyczne i lecznicze
Dynia po raz pierwszy pojawiała się w XVII wieku niedługo przed tym jak Charkes Perrault napisał bajkę o Kopciuszku, w której babcia będąca wróżką, zmieniła dynię w piękną złotą karetę dzięki czemu dziewczynka mogła pojechać na wymarzony bal.
Angielskie słowo pumpkin pochodzi od greckiego pepon odznaczającego „gotowana na słońcu”.
Dynie pochodzą z Nowego Świata. Odkrycia archeologiczne donoszą, że w obu Amerykach uprawiane są od pięciu do dziesięciu tysięcy lat. Dziko rosnące odmiany zbierane były tylko ze względu na nasiona, dopiero potem zauważono, że ich miąższ jest pyszny i słodki.
Do Europy trafiły wraz z przybyciem Kolumba do Ameryki w XVI wieku. Wywczas używano ich nie tylko do jedzenia ale z ich nasion wyrabiano masę do okładania twarzy aby usunąć z niej zmamiona i piegi. W XVII wieku zaczęto ubity miąższ dyni dodawać na chleba aby zwiększyć jego masę a także gotowano go i jedzono z dużą ilością masła.
W dzisiejszych czasach miąższ dyni wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. Owoce dyni można gotować na parze, faszerować, smażyć, dodawać do potrawek, robić pyszne placuszki lub dżemy czy marynaty.
Owoce dyni mają wiele cennych właściwości leczniczych, odżywczych i dietetycznych. Zawierają pektyny, cukry, kwasy organiczne, białko, oraz witaminy C, B1, B2 i PP. Są również bogatym źródłem beta-karotenu. Dynia to bogactwo łatwo przyswajalnych składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi, zwłaszcza związków potasu, fosforu, magnezu, żelaza i wapnia.
Zawartość beta-karotenu w suchej masie zależna jest od odmiany i warunków uprawy dyni. Beta-karoten w organizmie człowieka przekształcany jest w witaminę A. Ma ona szczególne znaczenie dla prawidłowej przemiany materii, wpływa na jakość widzenia oraz odgrywa ważną rolę w procesie rozwoju organizmu.
Właściwości profilaktyczne i lecznicze:
- Miąższ dyni zwiera ważne substancje biorące udział w regeneracji przewodu pokarmowego i wątroby. Związki te stymulują również produkcję komórek odpornościowych oraz wywierają korzystny wpływ na układ krążenia. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia raka płuc.
- Ponieważ należy do warzyw łatwo strawnych, jej owoce polecany są szczególnie osób starszym , małym dzieci oraz u ludzi chorych – w miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, stwardnieniu tętnic, niewydolności nerek i chorobach wątroby.
- Dynia działa również przeciw zaparciom i łagodnie moczopędnie.
- Wspomaga leczenie cukrzycy II typu.
- Pomaga w leczeniu bezsenności.
W nasionach dyni zaś znajdziemy liczne enzymy, olej zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i B1, lecytynę, cukry i białko. Pestki dyni to ogromne bogactwo związków mineralnych: magnezu, cynku, selenu i wielu innych mikroelementów. Pośród wielu licznych związków warto wymienić zwłaszcza te zwane kukurbitacynami. Świeże nie przesuszone nasiona dyni są od wieków lekiem znanym i wykorzystywanym w medycynie ludiwej
Zastosowanie:
- Dynia znajduje zastosowanie do zwalczania pasożytów jelitowych( tasiemców, glist i owsików). Kurkubitacyna występuje tylko w świeżych nasionach.
- Świeża nasiona dyni działają również przeczyszczająco.
- Przeciwdziałają cukrzycy.
- Hamują rozrost gruczołu krokowego.
- Suszone są ważnym składnikiem diety ze względu na zawartość związków mineralnych. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
Najnowsze komentarze