Herbaty Świata – Rooibos i Yerba-Mate

Rooibos

Napój ten w Europie znany jest krótko. Jego początki przypadają na początek XX wieku, gdy Rosjanin Benjamin Ginsberg, zainspirował się krzewem uprawianym w górach Cedar w Afryce południowej. Z czasem poznano się na wartościach rooibosa i opracowano metody polowej uprawy tego krzewu. Od 1904 rok sprzedawany ale szeroką popularność zdobył w 1930 roku, kiedy to dr P. Le. Fras Nortier odkrył kilka z jego właściwości zdrowotnych. Po kryzysie, który miał miejsce po II wojnie światowej wielu plantatorów zbankrutowało. Zdarzenie to doprowadziło do powstania w 1954 roku Redbos – Tea –  Control – Board, która zajmowała się produkcją rooibosa w Ameryce Południowej.

Rooibos to niespokrewniony z typowymi herbatami napój z liści drzewa Rooibos rosnącego w Południowej Afryce. Rooibos w języku afrikaans ‚‚rooi” (czerwony) i „bos” (krzew) – czerwonokrzew.

Czerwonokrzew osiąga wysokość około 1,5 metra, a jego liście przypominają igły sosnowe. Kwiaty mają kolor żółty a okres kwitnienia przypada na październik, gałązki zbierane są od lata do wczesnej jesieni. Z liści, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne, 1 -2 milimetrowe kawałki,otrzymuje się napar ziołowy, nazywany rooibos tea. Często nazywana jest czerwoną herbatą, przy czym czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym.

Rooibos to nietypowy napój, który nie jest spokrewniony z tradycyjnymi herbatami. Napój ten ma charakterystyczny miodowy smak. Wyróżnia go łagodność i brak typowego dla herbat czarnych lub zielonych posmak goryczy gdyż nie zawiera garbników. Nie zawiera również kofeiny, dlatego też może być spożywany bez ograniczeń przez dzieci oraz przed snem. Picie napary zalecane jest również kobietom w ciąży, ponieważ zawiera duże ilości żelaza i zapobiega mdłościom. Bogaty jest także w przeciwutleniacze, dlatego ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcje komórek nowotworowych. Rooibos zalecana jest również na swędzące rany, powodując ich gojenie, może być używany w formie okładów, a dzięki zawartości kwasów fenolowych korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.

napar z rooibos

Bogactwo rooibos

Rooibos zawiera wiele cennych dla zdrowia składników takich jak witaminy, minerały i inne związki. W napoju tym znajdują się m.in:

  1. kwasy fenolowe – mające dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy, nadają naparowi właściwości rozkurczające,
  2. przeciwutleniacze – spowalniające procesy starzenia, obniżające ciśnienie krwi i hamujące rozwój komórek nowotworowych,
  3. potas, wapń, magnez, miedź, mangan,
  4. żelazo – zapobiegające anemii,
  5. cynk – wpływający korzystnie na piękną skórę,
  6. fluor – odpowiadający za jakość szkliwa,
  7. kwercetyna – hamująca wydzielanie histaminy, która pomaga zwalczyć alergię,
  8. flawonoidy – naturalne antydepresanty,

Rooibos a zdrowie

Bogactwo dobroczynnych składników w jakie obfituje rooibos pomaga przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Szczególnie polecany jest:

  • kobietą w ciąży i matkom karmiącym – w ciąży zapobiega mdłościom i dostarcza żelaza zapobiegającego anemii, a po urodzeniu dziecka stymuluje wytwarzanie pokarmu;
  • osobom z problemami skórnymi – leczy trądzik i goi trudno do wyleczenia rany do tego celu należy używać go jako okładu;
  • osobom z chorobami układu pokarmowego – działa osłonowo na przewód pokarmowy, poza tym zmniejsza bóle różnego pochodzenia m.in. menstruacyjne czy wywołane kolką lub nieżytem, gdyż ma działanie rozkurczowe;
  • osobą dbającym o zęby – duża zawartość fluory ma dobroczynny wpływ na mocne szkliwo;
  • osobą nerwowym lub przygnębionym – dzięki zawartości flawonoidów poprawia nastrój, a jednocześnie działa uspokajająco i kojąco, wpływa korzystnie na osoby mające problemy z bezsennością;
  • osobą z astmą i alergią – łagodząc objawy;
  • osobą chcącym zwiększyć odporność lub zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka;
  • osobą z nadciśnieniem lub miażdżyca – nie zawiera kofeiny jak również hamuje powstawanie zwapnień w tętnicach;

    Trzy oblicza naparu z Rooibos:

  • rano – wzmacnia organizm
  • w ciągu dnia – gasi pragnienie
  • wieczorem – odpręża i działa jako środek nasenny

Yerba-Mate

Napar zbliżony do herbaty, otrzymywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego, rosnącego w Paragwaju, Urugwaju i północno – wschodniej Argentynie, uprawiany także w Brazylii, głównie w dorzeczu rzeki Parana. Herbata Yerba Mate dotarła do Europy w XVII wieku, za sprawą jezuickich misjonarzy, którzy polecali ją w zamian za herbatę sprowadzaną z Azji. Oni również nadali naparowi nazwę, która wywodzi się od słowa hierba, oznaczającego zioło, oraz mati, czyli nazwa jakiej Indianie keczua używali na określenie naczynia do picia tego naparu.

Napój ten robiony z liści ostrokrzewu, ma specyficzny smak, który dla wielu jest rarytasem. Amatorzy yerba mate piją ją ze specjalnych naczynek przez specjalne słomki. Wynika to z faktu, że yerba mate nie jest zwykłym napojem – kryje się za nim kultura i historia.

naczynie do picia yerba mate

Bogactwo yerba – mate

Zawiera ponad 196 aktywnych składników, o wiele więcej niż np. zielona herbata. Posiada niemalże wszystkie witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto zwiera karoten, magnez, żelazo, potas, wapń i wiele innych minerałów.  Dzięki obecności mateiny, z grupy ksantyn, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, jednakże w przeciwieństwie do kofeiny i nie powoduje uzależnień. Napar ten jest również ważnym źródłem polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające.

Yerba mate a zdrowie

Yerba mate ma korzystne działanie na obniżenie poziomu cholesterolu, działa ochronnie wobec komórek wątroby, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, działa moczopędnie i korzystnie wobec układu sercowo – naczyniowego.

Wpływa rozluźniająco na mięśnie, stosowanie jej sugerowane jest w leczeniu otyłości, ponieważ łagodzi uczucie głodu. Ogólnie pobudza organizm łagodząc jednocześnie objawy zmęczenia, wspomaga również koncentracje

Może Cię również zainteresować:

1 Odpowiedź

  1. FitQueen11 pisze:

    yerba mate jest po prostu najlepsza! uwielbiam jej smak, pobudzenie, które gwarantuje, po prostu wszystko! dzięki za ten art

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *