Rooibos i Yerba Mate – krótka charakterystyka
Rooibos
Napój ten w Europie znany jest krótko. Jego początki przypadają na początek XX wieku, gdy Rosjanin Benjamin Ginsberg, zainspirował się krzewem uprawianym w górach Cedar w Afryce południowej. Z czasem poznano się na wartościach rooibosa i opracowano metody polowej uprawy tego krzewu. Od 1904 rok sprzedawany ale szeroką popularność zdobył w 1930 roku, kiedy to dr P. Le. Fras Nortier odkrył kilka z jego właściwości zdrowotnych. Po kryzysie, który miał miejsce po II wojnie światowej wielu plantatorów zbankrutowało. Zdarzenie to doprowadziło do powstania w 1954 roku Redbos – Tea – Control – Board, która zajmowała się produkcją rooibosa w Ameryce Południowej.
Rooibos to niespokrewniony z typowymi herbatami napój z liści drzewa Rooibos rosnącego w Południowej Afryce. Rooibos w języku afrikaans ’’rooi” (czerwony) i „bos” (krzew) – czerwonokrzew.
Czerwonokrzew osiąga wysokość około 1,5 metra, a jego liście przypominają igły sosnowe. Kwiaty mają kolor żółty a okres kwitnienia przypada na październik, gałązki zbierane są od lata do wczesnej jesieni. Z liści, które po dojrzeniu i ususzeniu tnie się na drobne, 1 -2 milimetrowe kawałki,otrzymuje się napar ziołowy, nazywany rooibos tea. Często nazywana jest czerwoną herbatą, przy czym czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym.
Rooibos to nietypowy napój, który nie jest spokrewniony z tradycyjnymi herbatami. Napój ten ma charakterystyczny miodowy smak. Wyróżnia go łagodność i brak typowego dla herbat czarnych lub zielonych posmak goryczy gdyż nie zawiera garbników. Nie zawiera również kofeiny, dlatego też może być spożywany bez ograniczeń przez dzieci oraz przed snem. Picie napary zalecane jest również kobietom w ciąży, ponieważ zawiera duże ilości żelaza i zapobiega mdłościom. Bogaty jest także w przeciwutleniacze, dlatego ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcje komórek nowotworowych. Rooibos zalecana jest również na swędzące rany, powodując ich gojenie, może być używany w formie okładów, a dzięki zawartości kwasów fenolowych korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.
Bogactwo rooibos
Rooibos zawiera wiele cennych dla zdrowia składników takich jak witaminy, minerały i inne związki. W napoju tym znajdują się m.in:
- kwasy fenolowe – mające dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy, nadają naparowi właściwości rozkurczające,
- przeciwutleniacze – spowalniające procesy starzenia, obniżające ciśnienie krwi i hamujące rozwój komórek nowotworowych,
- potas, wapń, magnez, miedź, mangan,
- żelazo – zapobiegające anemii,
- cynk – wpływający korzystnie na piękną skórę,
- fluor – odpowiadający za jakość szkliwa,
- kwercetyna – hamująca wydzielanie histaminy, która pomaga zwalczyć alergię,
- flawonoidy – naturalne antydepresanty,
Rooibos a zdrowie
Bogactwo dobroczynnych składników w jakie obfituje rooibos pomaga przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Szczególnie polecany jest:
- kobietą w ciąży i matkom karmiącym – w ciąży zapobiega mdłościom i dostarcza żelaza zapobiegającego anemii, a po urodzeniu dziecka stymuluje wytwarzanie pokarmu;
- osobom z problemami skórnymi – leczy trądzik i goi trudno do wyleczenia rany do tego celu należy używać go jako okładu;
- osobom z chorobami układu pokarmowego – działa osłonowo na przewód pokarmowy, poza tym zmniejsza bóle różnego pochodzenia m.in. menstruacyjne czy wywołane kolką lub nieżytem, gdyż ma działanie rozkurczowe;
- osobą dbającym o zęby – duża zawartość fluory ma dobroczynny wpływ na mocne szkliwo;
- osobą nerwowym lub przygnębionym – dzięki zawartości flawonoidów poprawia nastrój, a jednocześnie działa uspokajająco i kojąco, wpływa korzystnie na osoby mające problemy z bezsennością;
- osobą z astmą i alergią – łagodząc objawy;
- osobą chcącym zwiększyć odporność lub zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka;
- osobą z nadciśnieniem lub miażdżyca – nie zawiera kofeiny jak również hamuje powstawanie zwapnień w tętnicach;
Trzy oblicza naparu z Rooibos:
- rano – wzmacnia organizm
- w ciągu dnia – gasi pragnienie
- wieczorem – odpręża i działa jako środek nasenny
Yerba Mate
Aromatyczny napar zbliżony do herbaty, otrzymywany z gałązek i liści ostrokrzewu paragwajskiego, rosnącego w Paragwaju, Urugwaju i północno – wschodniej Argentynie, oraz Brazylii, głównie w dorzeczu rzeki Parana i stamtąd eksportowany na cały świat. Yerba Mate dotarła do Europy w XVII wieku, za sprawą jezuickich misjonarzy, którzy polecali ją w zamian za herbatę sprowadzaną z Azji. Oni również nadali naparowi nazwę, która wywodzi się od słowa hierba, oznaczającego zioło, oraz mati, czyli nazwa jakiej Indianie keczua używali na określenie naczynia do picia tego naparu.
Napój posiada swój specyficzny gorzkawy posmak, który dla smakoszy tegoż naparu jest prawdziwym rarytasem. Natomiast osoby, które po raz pierwszy po nią sięgają na pewno muszą swoje kubki smakowe na lekki szok. Jednak picie Yerba Mate to cały rytuał by nie powiedzieć historia! Amatorzy Yerba Mate piją ją przez specjalne słomki filtrujące (bombilla), wykorzystując do tego specjalne naczynia (matero). Jest ich kilka rodzajów, najczęściej wybierane są tykwy (ceramiczne lub tradycyjne) lub po prostu kubki ceramiczne.
Bogactwo yerba – mate
Napój zawiera ponad 196 aktywnych składników, o wiele więcej niż np. zielona herbata. Posiada niemalże wszystkie witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto zawiera karoten, magnez, żelazo, potas, wapń i wiele innych minerałów. Dzięki obecności mateiny, z grupy ksantyn, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, jednakże w przeciwieństwie do kofeiny i nie powoduje uzależnień. Napar ten jest również ważnym źródłem polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające.
Yerba mate a zdrowie
Napar zyskał popularność na całym świecie głównie ze względu na właściwości pobudzające, stymulujące organizm oraz zwiększające koncentrację. Pomimo, że nie zawiera w sobie dużo kofeiny, często jest zalecany jako alternatywa dla kawy, której działanie jest znacznie krótsze niż Yerba Mate. Nie wypłukuje ona magnezu z naszego organizmu, w przeciwieństwie do napoju z ziaren kakaowca.
Yerba mate ponadto pobudza pracę mięśni, wpływa na lepszą pracę nerek, wykazuje korzystne działanie na obniżenie poziomu cholesterolu, działa ochronnie wobec komórek wątroby, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, działa moczopędnie, obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga jej krążenie, działając korzystnie na układu sercowo – naczyniowy. Sięgają często po nią ludzie, którzy walczą z nadwagą a także wspomaga leczenie astmy.
yerba mate jest po prostu najlepsza! uwielbiam jej smak, pobudzenie, które gwarantuje, po prostu wszystko! dzięki za ten art