Jagody w diecie – jagody goji, jagoda kamczacka i inne. Dlaczego warto je jeść?

Jagody są powszechnie znane w Polsce. Najczęściej zajadamy się nimi późnym latem. Jagody posiadają wiele odmian. Te najbardziej popularne możemy spotkać w pobliskim lesie. Warto jeść jagody, ponieważ są pyszne, pasują do większości deserów i przede wszystkim są zdrowe! – Czy jednak miłośnicy polskich jagód leśnych znają takie odmiany jak: jagody goji czy jagoda kamczacka? Jeśli nie, zdecydowanie warto to zmienić. Zapraszamy do lektury na temat jagód o zadziwiających właściwościach.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • co można znaleźć w jagodach,
  • czym jest jagoda kamczacka,
  • co charakteryzuje jagody goji,
  • jakie jagodowe przetwory warto jeść.

Poznaj prozdrowotne działanie jagód

Jagody, w Polsce dawniej zwane czerniną, to mięsiste owoce o charakterystycznej budowie pozbawionej endokarpu. Wykorzystywane już przez naszych pradawnych przodków do tworzenia wszelakich mikstur o właściwościach leczniczych. Jagody zawierają antyoksydanty (garbniki), błonnik, cenne witaminy (K, C, B1) oraz minerały, które działają:

  • przeciwbakteryjnie,
  • przeciwzapalnie,
  • antyoksydacyjnie,
  • wzmacniająco na organizm,
  • usprawniająco na układ pokarmowy.

Jagody wykorzystuje się zarówno w branży spożywczej, jak i farmaceutycznej czy kosmetycznej. Znane są również z właściwości sprzyjających poprawie wzroku czy pamięci. Dlatego jedzenie jagód poleca się zwłaszcza osobom starszym oraz tym, które pracują umysłowo.

Jagody goji – azjatyckie źródło zdrowia

Owoce goji (Lycium barbarum L.) wytwarzane są przez roślinę zwaną kolcowojem pospolitym, a także kolcowojem szkarłatnym (Lycium barbarum L.). Istnieje duże podobieństwo między jagodami goji a owocami, które znamy jako wilcze jagody. Oznacza to, że owoce goji nie należą do tych, które można spożywać bezpośrednio po zerwaniu z krzaka. Kolcowój od wieków porasta niektóre tereny Chin, głównie doliny tybetańskie. Dziko rosnące jagody goji od dawna można było spotkać również w Himalajach. Obecnie uprawia się je w krajach subtropikalnych oraz ciepłych.

Z uwagi na historię pochodzenia jagód goji, nietrudno się domyślić, że pierwsze zapisy z ich zastosowania powstały przed tysiącami lat. W starożytnych Chinach jagody goji wykorzystywano do sporządzania najróżniejszych leczniczych mikstur. Obecna wiedza na temat tych owoców jest bardzo obszerna. Co można znaleźć w miąższu wspomnianych owoców? To m.in.: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: (C, E, B1, B2, B6), składniki mineralne (żelazo, fosfor, wapń, miedź, cynk, selen), ryboflawiny, kumaryny, karotenoidy, luteina oraz liczne flawonoidy. Nic zatem dziwnego, że jagody goji poleca się spożywać zarówno wówczas, gdy walczy się o piękną sylwetkę, jak i dobry wzrok czy pamięć.

Zastosowanie jagód goji jest bardzo szerokie. Regularne spożywanie tych owoców wspiera również zdrowie stawów oraz układu sercowo-naczyniowego. Odwołując się do tego, o czym pisaliśmy wcześniej, należy zaznaczyć, że jagód goji nie należy spożywać w postaci surowej. Na szczęście są one niezwykle wdzięcznym surowcem do przetwarzania. Gorąco polecamy dżem z jagód goji, sok, herbatę oraz przekąskę w postaci suszonych owoców jagód goji. Co do przeciwwskazań, nie zaleca się spożycia jagód goji osobom ciężarnym, karmiącym piersią, zażywającym leki przeciwzakrzepowe. Dodatkowo warto dbać o spożywanie odpowiedniej ilości jagód goji. Z uwagi na dużą zawartość błonnika, nie należy z nimi przesadzać.

Jagoda kamczacka – siła antyoksydantów

Jagoda kamczacka pochodzi z Japonii oraz niektórych terenów Rosji. Tam również “pracowała na swoją reputację” przez długie lata. Owoce jagody kamczackiej są wytwarzane przez roślinę z gatunku Lonicera kamtschatica oraz Lonicera caerulea. W Polsce jagoda kamczacka znana jest również pod nazwą wiciokrzewu sinego, suchodrzewu jadalnego, suchodrzewu sinego, suchodrzewu błękitnego, lonicery czy borówki kamczackiej.

Jagoda kamczacka posiada charakterystyczny dla niej – owalny kształt. W jej owocach można wyróżnić aż cztery grupy związków fenolowych, między innymi: flawonoidy, stilbeny, fenolokwasy i lignany. Dodatkowo w jagodzie kamczackiej obecne są antocyjany oraz witamina C. Wszystkie te związki wykazują niezwykle silne działanie antyoksydacyjne. Dlatego zaleca się spożywanie jagody kamczackiej w celu wzmocnienia odporności organizmu oraz poprawy wyglądu (działanie anti-aging).

Przetwory bazujące na tym owocu są doskonałym elementem jesienno-zimowej diety. Owoce jagody kamczackiej wykazują właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne oraz odczuwające. W branży farmaceutycznej wykorzystuje się je do produkcji wszelkiego rodzaju syropów oraz leków stosowanych w przypadku leczenia anginy, chorób dziąseł czy nieżytu nosa. W przeciwieństwie do jagód goji, nie ma przeciwwskazania dotyczącego spożywania surowej formy jagody kamczackiej. Warto jednak mieć na względzie, że przetwory na bazie tego owocu posiadają znacznie większe stężenie pożądanych substancji. Dlatego gorąco polecamy soki z jagody kamczackiej, dżemy, mrożonki czy susz.

Jagody jesienią i zimą. Postaw na przetwory

Mogłoby się wydawać, że najzdrowsze owoce to te świeże, zerwane prosto z krzewu. Jednak w przypadku jagód nie jest to takie oczywiste. Zwłaszcza, jeśli mowa np. o wspomnianych wcześniej jagodach goji. W postaci surowej polecamy spożywać popularne w naszych lasach jagody oraz borówki amerykańskie, które z powodzeniem dojrzeją na krzakach w naszym ogródku. Natomiast wszelkie inne egzotyczne jagody najlepiej jest spożywać formie przetworzonej. Jest to nie tylko bezpieczniejsze, ale również po prostu korzystniejsze pod względem ilości prozdrowotnych substancji, jakie dostaną się do organizmu.

Bibliografia

  • E. Osińska, Jagody goji.
  • K. Paradowska, M. Czerniejewska, A. Zielińska, J.J. Sajkowska-Kozielewicz, Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów z suszonych owoców goji.
  • S. Lachowicz, J. Oszmianski, Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej.
  • E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych.
  • I. Szot, T. Lipa, B. Sosnowska, Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *