Miód – czyli pszczoły wiedzą, co dobre
Skład miodu zależy od gatunku i rodzaju roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź. Odkryto w nim ponad 300 składników. Świeżo wybrany z ula miód przypomina konsystencją gęsty olej. Z czasem krystalizuje się, jest to proces w pełni naturalny, który świadczy o wysokiej jakości i oryginalności miodu.
Naturalny antybiotyk
Jedną z cenniejszych właściwości miodu jest jego działanie na bakterie chorobotwórcze. Najwyższą aktywnością antybiotyczną charakteryzują się miody spadziowe za spadzi iglastej, miody nektarowo – spadziowe, a także niektóre miody odmianowe, np. gryczany i lipowy. Do średnio aktywnych zalicza się miód wielokwiatowy i spadziowy ze spadzi liściastej. Niską aktywnością antybiotyczną odznaczają się m.in. miody: rzepakowy, akacjowy i wrzosowy. Warto jednak wiedzieć, że wartość antybiotyczna świeżego nierozcieńczonego miodu jest bardzo niska. Wzrasta po rozcieńczeniu miodu wodą aż dwukrotnie. Dlatego aby w pełni korzystać z leczniczych właściwości miody, powinniśmy go rozcieńczać. Sposób poniżej:
Miód w ilości 1 – 2 łyżki rozpuszczamy wieczorem w 1/2 szklanki letniej nie gorącej wody (temperatura ok. 40 stopni) i dostawiamy na noc. Wypijamy z samego rana po uprzednim wymieszaniu.
Aby wzbogacić powstały napój można go wzbogacić dodając przed wypiciem np. sok z głogu, dzikiej róży czy cytryny. Leczniczo przyjmujemy 60 – 120g czyli 3 – 6 łyżek miodu dziennie w 3 porcjach.
Mleczko to siła
Ta galaretowata substancja o barwie kremowej i cierpkawym smaku służy do karmienia larw pszczół robotnic i trutni przez pierwsze trzy dni ich życia. Królowa pszczół natomiast jest nim karmiona przez całe życie. Naukowcy właśnie dzięki temu faktowi przypuszczają, że żyje ona czterdzieści razy dłużej niż reszta mieszkańców ula. Mleczko zawiera albuminy, globuliny, kwasy organiczne, witaminy głównie te z grupy B, węglowodany, acetylocholinę oraz magnez, potas, sód, wapń, żelazo oraz mangan.
Działanie
Poprawia sprawność fizyczną i psychiczną. Regeneruje mięsień sercowy po zawale, działa przeciwmiażdżycowo jak również procesy starzenia. W celach kosmetycznych używane jest do nawilżenia i wygładzenia skóry.
Propolis naturalny antybiotyk
Propolis to mieszanina żywic i wydzielin z gruczołów pszczelich, chroni pszczoły przed bakteriami i służy im do naprawy pęknięć w ulu. Zawiera związki fenolowe, flawonoidy, terpeny, biopierwiastki i substancje lipidowo – woskowe.
Działanie
Poprawia odporność, regeneruje, znieczula, działa antybakteryjnie. Zalecany jest dla wrzodowców, przyśpiesza gojenie się ran.
Odżywczy pyłek
Dla pszczół jest podstawowym źródłem białka. Powstaje poprzez zlepienie drobin pyłku nektarem lub miodem, w naturalnej postaci ma wygląd barwnych grudek. W swoim składzie zawiera białka, błonnik, cukry, sole mineralne, tłuszcze i komplet witamin.
Działanie
Podnosi odporność oraz sprawność umysłową, wzmacnia kondycję. Zalecany dla osób po zawale, z miażdżyca, problemami z przemianą materii, z zaburzeniami trawienia, mających problemy z prostatą i klimakterium. Pomaga również przy łamliwości paznokci, wypadaniu włosów, w chorobach skóry np. trądziku i łuszczycy
Plastry miodu i woskowe świece
Wosk to mieszanina długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Służy pszczołom do budowy plastrów zawierających komórki do przechowywania miodu i pyłku jak również wychowywania młodych pszczół. Wosk zawiera drobiny propolisu i pyłku kwiatowego.
Działanie
Wosk znajduje zastosowanie w leczeniu chorób skóry, schorzeń reumatycznych, ran, w leczeniu kataru siennego jak również jako środek ochronny skóry. W kosmetyce znajduje szerokie zastosowanie jako składnik maści, kremów i szminek. Światło woskowych świec jonizuje powietrze, co pozytywnie wpływa na samopoczucie, działając wyciszająco i uspokajająco. Likwiduje również brzydki zapach a niektóry bioenergoterapeuci uważają, że zmniejsza szkodliwość promieniowania elektromagnetycznego emitowanego przez urządzenia elektryczne.
Temat ważny, bo idą ciężkie czasy dla pszczół!