Zdrowie wg dr Jentschury, czyli równowaga kwasowo-zasadowa
Dlaczego w tak nowoczesnym świecie nieustannie powracamy do tego, co daje nam natura? Skąd rosnąca popularność ziół, odżywiania „na surowo” czy naturalnych sposobów na pielęgnację ciała i włosów? Skoro mamy dostęp do leków niemal na wszystko, dlaczego wciąż chorujemy? Dr Jentschura podzielił się kiedyś ciekawą teorią na ten temat. Dzisiaj postaramy się ją nieco przybliżyć.
Żyjemy dłużej i częściej chorujemy
Powinniśmy się zachwycać. Rozwój technologii oraz medycyny zwiększył nasze szanse na dłuższe życie. Lekami jesteśmy w stanie regulować swój nastrój, odczuwanie bólu czy rozwój choroby. Niestety, coraz częściej to przedłużanie życia bardziej przypomina podtrzymanie wegetacji. Bo życie to sprawność, samodzielność, pogoda ducha i dobre samopoczucie. Tymczasem wiele osób przesiaduje w zamknięciu i izolacji od świata. W obawie przed alergią czy chorobą.
Wskaźnik otyłości rośnie w zatrważającym tempie. Coraz więcej osób skarży się na alergie, niedoskonałości skóry, słabe włosy i paznokcie a także duszności czy napady lęku. Te objawy są wypadkową „nowoczesnego stylu życia”. Oczywiście naszym celem nie jest deprecjonowanie żadnych objawów, ani wmawianie, że zmiana stylu życia zapobiega każdej chorobie.
Niemniej, gdyby dbanie o zdrowie było powszechne i modne, z pewnością słyszelibyśmy mniej o wszelkich schorzeniach. Bo chociaż leczenie jest ważne i to świetnie, że jego poziom wciąż się rozwija, warto przede wszystkim skupić się na zapobieganiu.
Filozofia dr Jentschury – zdrowie zaczyna się na talerzu
Dr h.c. Peter Jentschura swoją działalność badawczą zaczął rozwijać w latach 80. XX wieku. Jako specjalista w dziedzinie medycyny naturalnej, skupił się na zagadnieniu chorób cywilizacyjnych. Popularność zyskał dzięki książce: „Oczyszczanie drogą do zdrowia”, w której opisał naturalne sposoby na oczyszczenie tkanek, gruczołów i organów. Zdaniem Jentschury jest to kluczowe zagadnienie w kontekście regeneracji uszkodzonych struktur.
Autor książki jest zdania, że podłożem wielu problemów zdrowotnych, jak np.: obniżony nastrój, brak energii, przyrost wagi, słaba odporność organizmu, cukrzyca, astma, reumatyzm, osteoporoza, alergie, choroby układu krążenia, jest zakwaszenie organizmu (acydioza). Co oznacza to pojęcie? Z pewnością nie jest ono związane z jedzeniem zbyt dużej ilości kwaśnych rzeczy. Wręcz przeciwnie.
Do zakwaszenia organizmu dochodzi w wyniku zaniedbania diety, a zwłaszcza spożywania dużej ilości takich produktów, jak: używki (kawa, alkohol, czarna herbata), cukier, produkty mączne, mięso, produkty odzwierzęce. Do zakwaszenia organizmu dochodzi również poprzez zaniedbanie zdrowego stylu życia. Duża ilość leków, brak aktywności fizycznej, stres. Tego typu styl prowadzi do poważnego zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu i zwiększa jego podatność na różne choroby.
Dlaczego zakwaszenie organizmu jest szkodliwe?
Krew z natury ma odczyn zasadowy, dlatego zakwaszenie organizmu prowadzi do tak wielowymiarowego uszkodzenia. Zakwaszenie prowadzi bowiem do zaburzenia funkcji hormonów i enzymów, które stanowią fundament funkcjonowania w naszym codziennym życiu. Jałowa dieta powoduje także niedobór witamin i minerałów, przez co organizm zaczyna działać na „rezerwie”. Jest osłabiony i podatny na wszelkie schorzenia.
Stąd rosnąca ilość alergii, problemów z zaburzonym nastrojem, nadwagą czy osłabieniem kondycji skóry, włosów i paznokci. Okazuje się, że zmiana diety może w dużym stopniu wpłynąć na poprawę funkcjonowania organizmu. O jaki sposób odżywiania się chodzi?
Dieta dr Jentschury
Pisaliśmy już o tym, co warto wykluczyć z diety, aby utrzymać właściwe pH w organizmie. Co zatem warto wdrożyć do codziennego menu? Podstawą zdrowej diety dr Jentschury jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sprowadza się to do spożywania w 80% produktów zasadotwórczych, a w 20% kwasotwórczych.
Warto zadbać o możliwie największą ilość alkalicznej żywności. Na talerzu powinny więc zagościć buraki, ziemniaki, ogórki, wszelkiego rodzaju kiszonki a także kiełki i warzywa zielone. Im więcej surowego pożywienia, tym lepiej. Dzień warto zacząć od wody z cytryną. To nieprawda, że śniadanie zawsze powinno być obfite i to zaraz po przebudzeniu. Każdy organizm ma własny rytm i warto go słuchać. Warzywa strączkowe zapewnią podaż w cenne witaminy oraz minerały. Z powodzeniem mogą zastąpić zakwaszające mięso.
Poza spożywaniem zdrowych, nieprzetworzonych produktów spożywczych, warto wspomóc się również ziołami. Produkty zgodne z dietą dr Jentschury można znaleźć w naszym sklepie Stragan Zdrowia. Doskonała w kwestii detoksu jest herbata roślinne odkwaszanie zawierająca aż 49 różnych ziół pochodzących z upraw konwencjonalnych lub zbieranych w środowisku naturalnym i kontrolowanych pod kątem czystości przez laboratorium w Münster.
Taka herbata zawiera niemal wszystkie pierwiastki, które znajdują się w ludzkim organizmie. Poza tym, że wspomaga sam proces oczyszczania, dodatkowo chroni organizm przed potencjalnym osłabieniem.
Ponieważ medycyna naturalna traktuje człowieka w sposób holistyczny, poza działaniem od wewnątrz, zaleca się również wprowadzenie pewnych produktów pielęgnacyjnych. Doskonałym przykładem jest zasadowa sól do kąpieli, której zadanie polega na pozbyciu się z powierzchni skóry kwasów oraz szkodliwych substancji wydalonych przez organizm.
Jak widać, potrzeba dosłownie kilku zmian w codziennym życiu, aby w znaczącym stopniu pozytywnie wpłynąć na ogólną odporność organizmu, poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci a także lepsze samopoczucie. Zrozumienie, że każde zaniedbanie wpływa na ogół naszego funkcjonowania jest pierwszym fundamentalnym krokiem w kierunku lepszego i zdrowszego życia.
Bibliografia
- Dr h.c. Peter Jentschura, Oczyszczanie drogą do zdrowia.
Najnowsze komentarze