Ciasto migdałowo-cytrynowe
Migdały z nutką cytryny to połączenie idealne i bardzo wykwintne. Wykorzystując mąkę migdałową zamiast zwykłej uzyskuje się marcepanowy posmak ciasta. Specjalnie z myślą o świętach wielkanocnych przetestowaliśmy przepis Nigelli i lekko go zmodyfikowaliśmy. Proponujemy ciasto migdałowo-cytrynowe w wersji całkowicie bezglutenowej, w którym zwykły cukier zastąpiliśmy cukrem kokosowym. Jest dość proste w wykonaniu, a smakuje naprawdę wytwornie – dobre na święta i do niedzielnej kawy.
Ciasto migdałowo-cytrynowe
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 140 g cukru kokosowego (może też być cukier brązowy albo ksylitol),
- 4 duże jajka
- 50 g mąki bezglutenowej, np. gryczanej albo gotowej mieszanki bezglutenowej
- 225 g zmielonych migdałów albo mąki migdałowej
- pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (cytrynowego, waniliowego)
- otarta skórka i sok z jednej dużej cytryny
Na lukier cytrynowy
- pół szklanki cukru pudru z cukru kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
- płatki migdałowe lub migdały cięte
- skórka cytrynowa
- skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Zmiksować masło i cukier razem do białości. Wbijać jajka jedno po drugim, nadal miksując, po każdym jajku dodawać 1/4 mąki. Na koniec dodać migdały, ekstrakt, skórkę oraz sok z cytryny i delikatnie na wolnych obrotach zmiksować. Można dodać do ciasta garść bakalii (rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa). Piec w keksówce 30×11 cm, około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Lukier: Do cukru pudru powoli wlewać sok z cytryny, energicznie mieszając. Gdyby konsystencja była za sucha, można dodać jeszcze soku.
Ciasto można polać lukrem cytrynowym i udekorować skórką pomarańczową, cytrynową, migdałami. Zamiast lukru można też użyć roztopionej gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Najnowsze komentarze