Ciasto migdałowo-cytrynowe

Migdały z nutką cytryny to połączenie idealne i bardzo wykwintne. Wykorzystując mąkę migdałową zamiast zwykłej uzyskuje się marcepanowy posmak ciasta. Specjalnie z myślą o świętach wielkanocnych przetestowaliśmy przepis Nigelli i lekko go zmodyfikowaliśmy. Proponujemy ciasto migdałowo-cytrynowe w wersji całkowicie bezglutenowej, w którym zwykły cukier zastąpiliśmy cukrem kokosowym. Jest dość proste w wykonaniu, a smakuje naprawdę wytwornie – dobre na święta i do niedzielnej kawy.

Ciasto migdałowo-cytrynowe

Składniki:

Na lukier cytrynowy

  • pół szklanki cukru pudru z cukru kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

Wykonanie:

Zmiksować masło i cukier razem do białości. Wbijać jajka jedno po drugim, nadal miksując, po każdym jajku dodawać 1/4 mąki. Na koniec dodać migdały, ekstrakt, skórkę oraz sok z cytryny i delikatnie na wolnych obrotach zmiksować. Można dodać do ciasta garść bakalii (rodzynki, kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa). Piec w keksówce 30×11 cm, około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Lukier: Do cukru pudru powoli wlewać sok z cytryny, energicznie mieszając. Gdyby konsystencja była za sucha, można dodać jeszcze soku.

Ciasto można polać lukrem cytrynowym i udekorować skórką pomarańczową, cytrynową, migdałami. Zamiast lukru można też użyć roztopionej gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *