Ekologiczna bezglutenowa pudrowa mąka gryczana pełnoziarnista 3kg
Opis
Ekologiczna bezglutenowa pudrowa mąka gryczana pełnoziarnista 3kg
Mąka gryczana pełnoziarnista, znana z intensywnej, ciemnej barwy oraz unikalnego, orzechowo-kakaowego aromatu jest idealna do pieczenia chleba, tworzenia kruchych tart, czy jako bazowy składnik spodu pod sernik. Ta bezglutenowa mąka zachwyca nie tylko walorami smakowymi, ale również bogactwem korzyści zdrowotnych.
Jakie właściwości ma mąka gryczana?
Mąka gryczana wytwarzana jest z ziaren gryki, które po zmieleniu mają brązowy kolor. Zastosowanie gryki w przemyśle spożywczym powoduje, że produkty jak: chleb, makaron czy ciasta mają ciemniejszą barwę. Gryka ma wiele właściwości zdrowotnych, a nasza mąka dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii ultra drobnego mielenia, zachowuje większość z nich.
- Wysoka zawartość błonnika - usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom, zmniejsza wchłanianie cholesterolu
- Moc antyoksydantów - polifenole - neutralizują wolne rodniki w organizmie, działają przeciwzapalnie
- Niskie IG - niski indeks glikemiczny
- Bogactwo białka
Witaminy i minerały:
- witaminy z grupy B,
- mangan,
- żelazo, magnez, potas, cynk
Zastosowanie mąki gryczanej w kuchni
Mąka gryczana może być bardzo zdrowym zamiennikiem mąki pszennej. Wyroby wykonane z samej mąki gryczanej charakteryzują się ciemniejszą barwą, wyrazistszym smakiem, ale są również bardziej kruche. Gdzie zastosować mąkę gryczaną?
- Wypieki - chleb, ciasta, ciasteczka
- Naleśniki, placki, pierogi, kluski, bliny
- Zagęszczanie sosów i zup
- Makarony
Mąka gryczana i produkty z niej zrobione mają intensywny aromat, dzięki czemu Twoje wypieki będą z pewnością smakowite i bardzo aromatyczne! Włączenie do swojej codziennej diety mąki gryczanej to bardzo dobry sposób, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe na znacznie zdrowsze.
Dlaczego warto odkryć grykę na nowo?
Gryka naturalnie uprawiana jest w Ameryce Południowej od wielu tysiącleci. W Polsce jej popularność została przyćmiona przez pszenicę, która jest tańsza i znacznie uboższa w składniki odżywcze. Jednak już od kilku lat, dzięki coraz większej świadomości ludzi odnośnie zdrowego żywienia, powróciła do łask.
Coraz częściej Polacy włączają grykę do swojego menu i bardzo słusznie! Zboże to, w porównaniu do zwykłej mąki, jest bogate w składniki odżywcze, w tym wiele witamin i minerałów. Dzięki zastosowaniu mąki gryczanej w kuchni można sprytnie “przemycić” wiele cennych składników, które pozytywnie wpłyną na zdrowie!
Składniki
ekologiczne ziarno gryki
Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna w 100g produktu |
360kcal 1 506kJ |
Tłuszcz, w tym: | 3g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 2,96g |
Węglowodany, w tym: | 71g |
- cukry | 0g |
Błonnik | 10g |
Białko | 12g |
Sól | 0g |
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chodnym miejscu.
Kraj producenta
Polska
Informacje dodatkowe
Opinie o produkcie (0)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!