Mak ziarno 400g
Opis
Mak ziarno 400g
Mak jest ceniony od wieków. Ta roślina oleista występuje niemal wyłącznie na półkuli północnej. Co ciekawe ze względu na piękne kwiaty uprawiany jest też jako roślina ozdobna. Jak inne bakalie, jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Choć dziś kojarzy się nam głównie z potrawami świątecznymi, możemy jadać go przez cały rok.
Mak jest wykorzystywany do produkcji cukierniczych farszów (np. do ciast, tart, bułek itd.) oraz jako posypka do (niekoniecznie słodkich) wypieków (np. bułek, chleba, rogalików).
Mak jest absolutnie obowiązkowym składnikiem niektórych potraw wigilijnych - kutii (przygotowywanej z maku, ziaren pszenicy i miodu) czy makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. Pamiętajmy więc, by na naszym wigilijnym stole nie zabrakło słodkości przygotowanych z jego dodatkiem.
Składniki:
Mak niebieski ziarno.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Alergeny:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość odżywcza produktu | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 50g |
Wartość energetyczna | 2000 kJ/478 kcal | 1000 kJ/239 kcal | 12% |
Tłuszcz, w tym: | 42,9 g | 21,45 g | 31% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 5,5 g | 2,75 g | 14% |
Węglowodany, w tym: | 24,7 g | 12,35 g | 5% |
- cukry | 1,4 g | 0,7 g | 1% |
Błonnik | 20,5 g | 10,25 g | - |
Białko | 20,1 g | 10,05 g | 20% |
Sól | 0,02 g | 0,01 g | <1% |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Kraj pochodzenia:
Czechy
Opinie o produkcie (1)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!






Ewa M...
,Mak jest dobrej jakości; dla mnie wygodniejsze byłoby opakowanie po 500 g (lub 1 kg, żeby było na dwa razy), bo z reguły tyle mi schodzi np. przy makowcu, ale to już kwestia indywidualnych preferencji