Oleje z pestek na ratunek skórze

W ciągu ostatnich lat w kosmetyce coraz większą popularnością cieszą się oleje pozyskiwane z pestek owoców – malin, winogron, wiśni, moreli, granatu, dzikiej róży, a nawet arbuza. W małych owocowych pestkach kryje się prawdziwe bogactwo właściwości, mogących poprawiać stan skóry i przeciwdziałać jej różnym problemom.

Dlaczego warto pielęgnować skórę za pomocą naturalnych olei?

Pielęgnacja ciała i leczenie skóry naturalnymi olejami to coraz częstsza alternatywa dla tradycyjnych kosmetyków. Co najważniejsze – bardzo skuteczne. Niektóre oleje mają tak silne oddziaływanie na skórę, że można je uznać za kosmetyki same w sobie. Ostatnio w kosmetyce odkrywa się wielki potencjał ukryty w pestkach owoców. Coraz częściej pozyskiwane z nich oleje możemy znaleźć w składzie gotowych kremów, mleczek pielęgnacyjnych czy peelingów, co znaczy, że docenił je nawet przemysł kosmetyczny. Można również samemu sięgnąć po naturalne oleje i komponować z nich domowe kosmetyki, dostosowane do indywidualnych problemów ze skórą.

Przyjrzyjmy się krótko olejom, które zawierają najwięcej odżywczych właściwości, bezcennych w codziennej, domowej pielęgnacji ciała i skóry.

Dla kogo olej z pestek malin?

Olej z pestek malin

Olej z pestek malin do tej pory został najdokładniej przebadany ze wszystkich olejów pozyskiwanych z pestek. Badania potwierdziły jego efektywne oddziaływanie na skórę. Jego konsystencja jest gęsta, a po aplikacji wyraźnie natłuszcza skórę.

Zalecany: do skóry suchej, odwodnionej, mało elastycznej, starzejącej się, do cery tłustej w połączeniu z innymi olejami (np. migdałowym).

Właściwości:

  • pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego (może mieć od 28 nawet do 50 SPF),
  • lekko rozjaśnia skórę,
  • poprawia nawilżenie i elastyczność skóry, wzmacniając barierę lipidową naskórka,
  • ze względu na zdolność do zwalczania wolnych rodników, przeciwdziała starzeniu,
  • ułatwia przenikanie składników odżywczych w głąb skóry, dlatego warto go łączyć z innymi olejami bogatymi w witaminy (np. olejem z nasion marchwi),
  • natłuszcza skórę suchą, a w przypadku tłustej pomaga w normalizacji pracy gruczołów łojowych.

Dla kogo olej z pestek winogron?

 Olej z pestek winogron

Kolejny chętnie wykorzystywany w kosmetyce olej pozyskiwany z pestek. Jest bogaty w witaminy (A, E, K i D) i cenne kwasy, jak na przykład kwas linolowy. W jego składzie znajdziemy też przeciwutleniacze, jak resweratrol i flawonoidy.

Zalecany: do cery wrażliwej, alergicznej, skłonnej do podrażnień, suchej i odwodnionej.

Właściwości:

  • hamuje procesy starzenia się skóry,
  • przywraca cerze promienny, zdrowy wygląd,
  • skutecznie łagodzi podrażnienia,
  • nawilża i przynosi ulgę suchej skórze,
  • poprawia jej jędrność i napięcie.

Dla kogo olej z pestek moreli?

Olej z pestek moreli

Do pielęgnacji skóry stosuje się go już od dawna, a jego działanie porównuje się do oleju z pestek migdałów. Jego główne składniki aktywne to tłuszcze nienasycone: kwas linolowy i oleinowy, a także witaminy: A, C i E.

Zalecany: do skóry odwodnionej, pozbawionej blasku i jędrności, „zmęczonej”, ze względu na lekką konsystencję może być używany przy wszystkich typach cery, nawet tłustej.

Właściwości:

  • doskonale odżywia i rewitalizuje skórę,
  • pozwala utrzymać właściwy poziom jej nawilżenia,
  • opóźnia oznaki starzenia (zmarszczki mimiczne, utrata jędrności),
  • wygładza skórę
  • działa kojąco i przeciwzapalnie,
  • ma lekko złuszczające działanie, jest więc doskonałym składnikiem peelingów (np. w połączeniu z cukrem).

Z rzadziej stosowanych olejów, ale również cennych, warto do pielęgnacji skóry polecić:

Olej z pestek wiśni

Ma lekką konsystencję i nadaje się do wszystkich typów cery. Nawilża, odżywia i wyraźnie napina skórę. Dobrze się sprawdza nie tylko do twarzy, ale też do nawilżania i lekkiego  natłuszczania całego ciała.

Olej z pestek granatu 

Polecany jest zwłaszcza do cery dojrzałej i trądzikowej. Ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i odżywcze.

Olej z pestek arbuza

Znany też pod nazwami olej ootanga lub olej kalahari. Jest lekki, bardzo dobrze się wchłania, polecany do każdego typu cery. Ze względu na jego delikatność i kojącą naturę możemy go znaleźć w kosmetykach dla dzieci. Nawilża i pomaga przywrócić skórze elastyczność.

Olej z pestek dzikiej róży

W kosmetyce używany głównie do rozjaśniania przebarwień.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Cię również zainteresować:

7 komentarzy

  1. Jak To daleko pisze:

    Doskonały pomysł! Dzięki za inspirację! Natura zawsze górą! 😉

  2. Zostawiam sobie ten wpis , bo nareszcie w jednym miejscu dokładnie wytłumaczone do czego każdy olej służy…
    Jak zużyję te co mam , to zajrzę do tego polecanego sklepu 🙂

  3. Klaudia pisze:

    Uwielbiam olej z pestek malin do skóry. Niestety jest on dość problematyczny w uzytkowaniu:(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *