
Wykwintne karczochy na razie nie są zbyt popularne na naszym stole. A szkoda – bo to warzywo nie tylko smaczne, ale również zasobne w substancje o niezwykle korzystnym wpływie na procesy trawienne. Ceniono je już w starożytności, jako lek na wątrobę, nerki i niestrawność. Dzisiaj wyciąg z karczocha wykorzystuje się w leczeniu chorób układu pokarmowego, cukrzycy, miażdżycy i profilaktyce wielu innych zaburzeń metabolicznych. Okazuje się również bardzo skuteczny przy odchudzaniu.
Karczoch zwyczajny to roślina o jadalnych, zielonych kwiatostanach. Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego, choć obecnie uprawia się ją również w innych krajach europejskich, np. w Szwajcarii czy Niemczech. Jest to warzywo cenione przez smakoszy, aczkolwiek jego przygotowanie wymaga pewnej kulinarnej wiedzy. Dla osób, które chcą skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości, wygodniejszą opcją będzie gotowy sok z karczocha lub preparaty z wyciągiem z tego warzywa.
Bezcenna cynaryna
Swoje lecznicze działanie karczoch zawdzięcza przede wszystkim cynarynie. To substancja o silnym działaniu żółciopędnym i obniżającym poziom cholesterolu. Badania kliniczne potwierdziły, że cynaryna może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego nawet o 60%, a lipidów – o 25%. Dlatego wyciąg z karczochów jest wykorzystywany w medycynie przy hipercholesterolemii i wysokim poziomie trójglicerydów.
Mocna wątroba, zdrowsze jelita
Oprócz cynaryny karczoch zawiera również kompozycję składników o bardzo korzystnym działaniu na procesy trawienne. Są to: inulina o właściwościach zbliżonych do błonnika,niacyna przyśpieszająca metabolizm, antyoksydanty (sylimaryna, kwas chlorogenowy, rutyna),ponadto karotenoidy, flawonoidy, witamina C, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Współdziałanie tych składników przyczynia się do regeneracji wątroby, pomaga usuwać toksyny z organizmu, a także usprawnia pracę jelit. Wysoka zawartość inuliny, będącej naturalnym prebiotykiem, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a w połączeniu z cynaryną, normalizuje procesy trawienne i zapobiega zaparciom
Profilaktyka cukrzycy
Składniki naturalnie występujące w karczochu skutecznie regulują poziom cukru we krwi, przeciwdziałając cukrzycy. Kwas chlorogenowy wykazuje potwierdzone działanie spowalniające wydzielanie glukozy do układu krwionośnego po posiłku. Badania przeprowadzone przez Instytut Badań nad Zdrowiem i Opieką na Uniwersytecie w Amsterdamie wykazały, że substancja ta znacząco obniża poziom glukozy i insuliny, zapobiegając rozwojowi cukrzycy typu 2. Kwas chlorogenowy, oprócz karczocha, występuje również w zielonej kawie i śliwkach.
Karczoch zredukuje kilogramy
Dowiedziono, że karczochy mają również skuteczne działanie odchudzające. Nie tylko dlatego, że jest to niskokaloryczne warzywo. Także kompozycja składników przyśpieszających metabolizm sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej i redukcji zbędnych kilogramów. Inulina, działając podobnie jak błonnik, pomaga dłużej utrzymywać uczucie sytości. Niacyna, zwana też witaminą PP lub B3, przyśpiesza z kolei procesy przemiany kwasów tłuszczowych i węglowodanów.
Eliksir młodości
Wysoka zawartość antyoksydantów w wyciągu z karczocha przeciwdziała procesom starzenia. Według naukowców z Zurychu, dieta zasobna w niacynę wydłuża życie o jedną dziesiątą. Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł tego składnika wśród warzyw.
Warto popijać sok z karczocha trzy razy dziennie, najlepiej przed posiłkami. Już przy dawce 30ml dziennie powinniśmy odczuć jego dobroczynne właściwości.