Olej rzepakowy tłoczony na zimno BIO 250ml
Zamienimy ten status jak tylko otrzymamy informację o ponownej dostępności produktu.
Opis
Olej rzepakowy tłoczony na zimno BIO 250ml
Innowacyjność produkcji olejów rzepakowych Olandia polega na tym, że nasiona przed procesem tłoczenia pozbawiane są gorzkiej okrywy nasiennej i olej tłoczony jest wyłącznie z liścienia i zarodka ziarna rzepaku. Taki proces produkcji olejów ma wpływ na poprawę cech sensorycznych: barwy, zapachu i smaku, które gwarantują powrót konsumenta do sklepu po produkt. Obecnie w Polsce nie występuje porównywalny produkt o tak doskonałych walorach smakowych.
Certyfikat ekologiczny (logo zielonego listka na etykiecie) to gwarancja najwyższej jakości oraz pewność, że surowiec pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, na których nie stosuje się substancji toksycznych, a proces produkcji jest przyjazny dla środowiska.
Wszystkie oleje firmy Olandia to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane.
Ekologiczny olej z zarodków rzepaku pozyskiwany z obłuszczonych nasion rzepaku (zarodki rzepaku) jest olejem o złotej barwie i charakterystycznym, lekko orzechowym smaku. Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam jak w nasionku oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości. Olej nie zawiera kwasu erukowego.
Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.
Właściwości Ekologicznego oleju z zarodków rzepaku Olandia:
- niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zawarte w oleju biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu
- kwas oleinowy (z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-9) przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu (LDL)
- obecna w oleju witamina E eliminuje nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomaga tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
- nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ krwionośny.
- wysoka zawartość steroli roślinnych w oleju z zarodków rzepaku wspomaga produkcję części hormonów oraz wpływa na poziom korzystnego cholesterolu (HDL)
- dzięki swoim właściwościom olej z zarodków rzepaku wspaniale sprawdzi się również zewnętrznie jako kosmetyk lub składnik kremów, maseczek i odżywek. Kwasy tłuszczowe omega-9 wspomagają ochronę skóry przed utratą wody oraz przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia.
Składniki
100% olej z zarodków rzepaku* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3700 kJ/ 900 kcal
Tłuszcz - 100 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,7 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 62,7 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 30,3 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0,03 g
Zastosowanie:
Produkt przeznaczony do codziennego przygotowywania posiłków.
Doskonale sprawdzi dodatek do potraw. Świetnie nadaje się jako składnik dressingów i sosów do sałatek, surówek oraz gotowanych warzyw. Sprawdzi się również do polewania ugotowanych ziemniaków, kasz, ryżu lub pierogów. Nadaje się również do wstępnego, krótkiego smażenia, jako składnik pieczonych ciast i gotowanych potraw.
Sposób przechowywania:
Ekologiczny olej z zarodków rzepaku Olandia zawsze rozlewany jest w szklane butelki, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość produktu. Przed otwarciem olej należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Zaleca się, aby zimnotłoczony olej z zarodków rzepaku po otwarciu butelki przechowywać w lodówce lub ciemnej szafce i zużyć w przeciągu 4 tygodni
Informacje dodatkowe
Opinie o produkcie (0)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!




