Szafranowe risotto z grillowanym łososiem

Wykwintne, proste, ciekawe połączenie i efekt końcowy WOW. Zaskoczysz swoich znajomych, przyjaciół, najbliższych serwując im na wyjątkową okazję danie pełne wyśmienitych smaków, pyszne i pięknie prezentujące się na talerzu.

Przepis

Składniki:

Na początek smażymy na oliwie pokrojoną w kostkę szalotkę, jak tylko cebulka nabierze złocistego koloru dodajemy szklankę ryżu i zalewamy winem, małymi porcjami podlewamy ryż przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy kilka pręcików szafranu oraz parmezan.

Na oliwie smażymy pokrojone grzyby, następnie dodajemy śmietankę migdałową sól i pieprz, smażymy do otrzymania kremowej konsystencji.

Na patelni grillowej kładziemy łososia górną stroną, oraz pokrojoną na ćwiartki limonkę. Jak tylko łosoś się zarumieni przekładamy go do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, układamy pokrojoną w kawałki cytrynę, przyprawiamy pieprzem i solą. Limonkę odkładamy na talerz.

Tak przygotowanego łososia wystawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu i pieczemy 10 minut. Pod koniec pieczenia kładziemy na łososia zgrillowaną limonkę.

Na talerzu wykładamy uformowany z miseczki ryż, rozlewamy po talerzu sos z grzybami, a na sos kładziemy łososia z limonką, opcjonalnie 2-3 łyżeczki past czosnkowej w formie kleksów na łososia.

Tak przygotowanym daniem zaskoczycie nie jedną osobę!

Danie wymyślił i ugotował specjalnie dla nas wyśmienity kucharz, znajomy Marcel Uliczka.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *