Mąka gryczana 1kg
Opis
Mąka gryczana 1kg
Mąka gryczana (tatarczana) jest ciemną mąką uzyskiwaną przez zmielenie ziaren gryki. Ma charakterystyczny, lekko podpalony smak.
Mąkę gryczaną używa się właściwie wszędzie tam, gdzie używa się mąkę pszenną: ciasta, naleśniki, makarony. Należy pamiętać, aby mieszać mąkę gryczaną z mąką pszenną, ponieważ produkty na bazie samej mąki gryczanej są bardzo kruche i łatwo się rozpadają. Mąka ta używana jest dla wzmocnienia smaku wypieków i makaronu. Mąka gryczana stosowana w wypiekach zdecydowanie podnosi wartość odżywczą produktu a także zwiększa wchłanianie wody przez mąkę.
Składniki:
Mąka z ziaren gryki.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Alergeny:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość odżywcza produktu | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 50g |
Wartość energetyczna | 1383 kJ/332 kcal | 692 kJ/166 kcal | 8% |
Tłuszcz, w tym: | 3,1 g | 1,6 g | 2% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g | 0,3 g | 2% |
Węglowodany, w tym: | 64,4 g | 32,2 g | 12% |
- cukry | 13,4 g | 6,7 g | 7% |
Błonnik | 3,26 g | 1,63 g | - |
Białko | 12,6 g | 6,3 g | 13% |
Sól | <0,01 g | <0,01 g | <1% |
*RWS ? Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Kraj producenta:
Polska
Opinie o produkcie (7)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!
Angelika N****k
,Mąkę gryczaną używam jako zamiennik mąki pszennej głównie do naleśników (w połączeniu z bezglutenową mąką owsianą); jest moją bazą pod różne wypieki (zawsze w połączeniu). Jest to wydajne opakowanie i jakość do ceny jest bardzo odpowiednia. Polecam przede wszystkim osobom unikającym glutenu, ale nie tylko! U mnie jest niezastąpiona :)
Magdalena G*****k
,Super, chlebek bezglutenowy pierwsza klasa.
Daria C...
,Mąki gryczanej używam do wypieków bezglutenowych. Bardzo lubię jej lekko orzechowy posmak :)
Magdalena N...
,Chlebek z tej mąki wychodzi kapitalny. Polecam
Agnieszka H...
,Niezastąpiony dodatek do omletów, robię z niej pyszny chleb gryczany.
Małgorzata �...
,Na diecie bezglutenowej z tej mąki wychodzi idealny chlebek
Małgorzata S...
,Dobra jakość polecam