Mąka jaglana 1kg
Opis
Mąka jaglana 1kg
Kasza jaglana powstaje z łuskanego i mielonego ziarna prosa - zboża, o cennych dla organizmu właściwościach odkwaszających i antyoksydacyjnych. Charakteryzuje się delikatnie orzechowym i słodko-gorzkim posmakiem. Jest doskonała do słodkich i wytrawnych wypieków, w których znakomicie imituje strukturę pszenicy. Mąka jaglana to prawdziwy zastrzyk dobroczynnych substancji i solidny detoks dla organizmu.
Proso należy do grona najdłużej uprawianych na świecie roślin. Mimo walorów odżywczych i smakowych zostało na wiele lat zapomniane, czyniąc produkty z niego pochodzące niszowymi. Popularność wróciły mu ostatnie dekady, wraz z nadejściem fali chorób cywilizacyjnych. Wówczas ponownie doceniono właściwości mąki jaglanej.
Królowa kasz tak nazywano niegdyś kaszę jaglaną. Analogiczny przydomek należy się także mące z prosa. Jako jedna z nielicznych posiada odczyn zasadowy, a zatem także zdolność do odkwaszania organizmu. Usprawnia przemianę materii i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawiera najważniejsze pierwiastki, takie jak fosfor, potas, wapń i sód, a także witaminę C, PP oraz witaminy z grupy B. 100 g mąki jaglanej pokrywa niemal ? dziennego zapotrzebowania na żelazo i magnez - jest to więc doskonały produkt także dla osób borykających się z anemią i chronicznym zmęczeniem.
Mąka jaglana jest bardzo wdzięcznym składnikiem - wystarczy wiedzieć jak ją wykorzystać. Przede wszystkim posłuży do wypieków - zarówno zdrowego, prostego chleba, jak i ciast czy kruchych tart. Sprawdza się także w naleśnikach, gofrach, racuchach i wszelkich klasycznych potrawach mącznych. Znajdzie się dla niej miejsce także w tradycyjnej, staropolskiej kuchni babci - mąka z prosa to zdrowy i skuteczny sposób na zabielanie zup i zagęszczanie sosów.
Składniki:
Mąka jaglana
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Alergeny:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Tabela wartości odżywczych:
Wartość odżywcza produktu | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 50g |
Wartość energetyczna | 1612 kJ/384 kcal | 806 kJ/192 kcal | 10% |
Tłuszcz, w tym: | 3,6 g | 1,8 g | 3% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g | 0,35 g | 2% |
Węglowodany, w tym: | 72,8 g | 36,4 g | 14% |
- cukry | 0 g | 0 g | 0% |
Błonnik | 5,9 g | 3,0 g | - |
Białko | 12,1 g | 6,0 g | 12% |
Sól | 0,08 g | 0,04 g | 1% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100g | w porcji 50g | %RWS w 100g |
Magnez | 164 mg | 82 mg | 44% |
Cynk | 2,68 mg | 1,34 mg | 27% |
Żelazo | 3,7 mg | 1,85 mg | 26% |
*RWS ? Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Kraj producenta:
Polska
Opinie o produkcie (3)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!









ELŻBIETA
,jakość dobra
Daria C...
,Mąka jaglana to niezbędny składnik w diecie bezglutenowej, sprawdza się doskonale.
magdalena
,Korzystam z niej cały czas jako dodatek do mojej mieszanki chlebowej.