Bakterie jogurtowe Vitalakt Vivo2x0,5g
Opis
Bakterie jogurtowe Vitalakt Vivo2x0,5g
Bakterie jogurtowe Vitalakt cechuje największa różnorodność kultur bakterii. Starter zawiera laktobakterie, bifidobakterie, pałeczki kwasu mlekowego oraz mikroflorę ziaren kefiru. Vitalakt został opracowane z myślą o osobach aktywnych fizycznie, mających zwiększony wysiłek fizyczny czy też dzieci (od +1 roku życia) lub młodzieży. Z powodzeniem mogą też korzystać z niego osoby dorosłe (szczególnie kobiety i seniorzy).
Vitalakt Vivo polecany jest:
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat;
- dla osób dorosłych i seniorów;
- dla osób uprawiających sport, lub mających zwiększony wysiłek fizyczny;
- do codziennego spożycia.
Zawarte w Vitalakcie kultury bakterii ukwaszają jogurt o delikatnym, lekko kwaśnym smaku. Naturalnymi produktami metabolizmu tych kultur są aminokwasy takie jak tryptofan czy cystyna, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i mikroelementy.
Jogurt uzyskany z Vialaktu to znakomita propozycja na codzienny posiłek dla całej rodziny. Doskonały na śniadanie, z dodatkiem owoców i bakalii. Sprawdzi się również jako baza do owocowych koktajli. Osobom, którym zależy na żywych kulturach bakterii poleca się spożywać uzyskany z Vialaktu jogurt bez słodkich dodatków (owoców, rodzynek), najlepiej na czczo, bez popijania do pół godziny po jedzeniu. Dobrą praktyką jest dodanie do jogurtu odrobiny np. oleju lnianego lub pestek dyni lub słonecznika.
W 1g produktu znajduje się ok. 7 mld bakterii kwasu mlekowego.
Składniki:
maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis (2 szczepy), mikroflora ziaren kefirowych, Bifidobacterium infantis.
Sposób przygotowania jogurtu domowego:
- 1-3 litrów mleka zagotuj i ostudź do temperatury 37-43 stopni.
- Dodaj zawartość fiolki.
- Naczynie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok 8 godzin.
- Gotowy jogurt wstaw do lodówki. Przechowuj go do 5 dni. Jogurtem możesz zaszczepić mleka jeszcze 2-3 razy.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie ? zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
Opinie o produkcie (2)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!








Aneta
,Jogurt z tej zakwaski zawsze wychodzi dobrze. Jest gęsty i smaczny.
Bozena M****a
,Dla mnie odkrycie, że tak łatwo można samej zrobić jogurt ! Miałam w domu tylko mleko 0,5 %, a jogurt wyszedł gęsty, kremowy, wyśmienity !