Bakterie jogurtowe Vivo 2x0,5g
Opis
Bakterie jogurtowe Vivo 2x0,5g
Jogurt jest szeroko rozpowszechnionym i najbardziej popularnym produktem o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Zakwaska VIVO to starter do przygotowania domowego, bezglutenowego i bez GMO ukwaszonego jogurtu. Jogurt zawiera ukwaszające mleko paciorkowce, bakterie kwasu mlekowego trzech gatunków, pałeczkę bułgarską i acydofilną. Bakterie te rozwijając się wspólnie wywarzają wysokie stężenie kwasu mlekowego, który niekorzystnie wpływa na bakterie i grzyby patogenne.
Domowy jogurt warto wprowadzić do diety codziennej: dobrze gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii mogą go spożywać osoby w każdym wieku (może być elementem diety dzieci od 1 roku życia). Dzięki aktywności kultur bakterii domowy jogurt zawiera również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.). Nie do przecenienia jest wysokie stężenie kwasu mlekowego i kultur ze szczepów lactobacillus acidophilus. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków.
Jogurt Vivo polecany jest:
- osobom w każdym wieku, w codziennej diecie;
- osobom uprawiających sport oraz mającym zwiększony wysiłek fizyczny;
- osobom chcącym wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowego;
- dzieciom i młodzieży w wieku 1-18 lat;
- seniorom;
- osobom po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji.
Jogurt domowy świetnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, a zarazem lekka kolacja. Doskonale smakuje bez dodatków, oferując delikatny smak lekko ukwaszonego mleka, ale można również podawać go z owocami, otrębami, pestkami dyni, słonecznika czy orzechami.
W przypadku gdy zależy nam na dostarczeniu flory bakteryjnej w niezmienionej postaci, warto spożyć go bez dodatków.
Składniki:
maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.
Sposób przygotowania jogurtu domowego:
- 1-3 litrów mleka zagotuj i ostudź do temperatury 37-43 stopni.
- Dodaj zawartość fiolki.
- Naczynie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok 8 godzin.
- Gotowy jogurt wstaw do lodówki. Przechowuj go do 5 dni. Jogurtem możesz zaszczepić mleka jeszcze 2-3 razy.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
Kraj producenta:
Polska
Opinie o produkcie (5)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!
Irena Labus
,Witam wszystkich odwiedzajacych i potencjalnych klientow zainteresowanych kupnem tego produktu, zakwaski do jogurtow. Jest to rewelacyjny produkt, gotowe jogurty ,,sklepowe,, nie umywaja sie do tego zrobionego samodzielnie -)) przede wszystkim nie jest z zadnymi ,,dodatkami,, chemicznymi, mozna samemu wg potrzeb uszlachetnic swoj jogurt. Goraco polecam
Aneta
,Bardzo wydajna zakwaska, najlepiej robić jogurt na tłustym mleku.
Asia
,Wydajny produkt, polecam z całego serca
Lidia Ś*****a
,Ta zakwaska to gwarancja jogurtu o delikatnym kremowym smaku..Polecam.
Bozena M****a
,Dla mnie odkrycie, że tak łatwo można samej zrobić jogurt ! Miałam w domu tylko mleko 0,5 %, a jogurt wyszedł gęsty, kremowy, wyśmienity !