Miód Manuka poskromi bakterie

Miód Manuka to rodzaj miodu uzyskiwany z rosnących w Nowej Zelandii krzewów Manuka. Wykazano, że ten rodzaj miodu ma wybitne właściwości antybakteryjne, nawet kilkaset razy większe niż nasze europejskie miody.
Swoje silne działanie bakteriobójcze miód Manuka zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości aktywnego składnika, jakim jest methylglyoxal (MGO). Występuje on praktycznie w każdym miodzie, ale w śladowych ilościach na poziomie 1 do 10. W miodzie Manuka osiąga on wartość nawet 550.
Właśnie ze względu na zawartość MGO miody Manuka można podzielić na kilka kategorii:
– MGO 30+,
– MGO 100+,
– MGO 250+,
– MGO 400+,
– MGO 550+.
Jaki rodzaj wybrać?
Wszystko zależy, z jakimi dolegliwościami się zmagamy. Im wyższe MGO, tym silniejsze działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne miodu.
Jeśli chcemy przyjmować go profilaktycznie, aby podnieść ogólną odporność organizmu, wystarczy nam rodzaj MGO 100+. Przy silnych infekcjach zaleca się rodzaj 400+ i 550+.
Dowiedziono skuteczność miodu Manuka przy leczeniu takich dolegliwości, jak: wrzody żołądka, nadkwasota, refluks, zaburzenia trawienia, zespół jelita wrażliwego, zakażenia dróg moczowych, egzema, trądzik, odleżyny. Hamuje rozrost i działanie takich baterii, jak: paciorkowiec, gronkowiec, helicobacter pylori, pałeczki jelitowe i pałeczki okrężnicy.
Im większe nasilenie dolegliwości, tym wyże powinno być MGO przyjmowanego miodu.
Jak przyjmować?
Z obserwacji medycznych wynika, że najskuteczniej działa miód przyjmowany bezpośrednio na łyżeczce około 20 minut przed posiłkiem. Pierwszą dawkę najlepiej przyjąć na czczo przed śniadaniem. Można też rozpuścić miód w letniej wodzie (o temperaturze nie większej niż 40 stopni). Jednak antybakteryjny potencjał miodu rozpuszczonego w wodzie jest mniejszy (także popijanego wodą).
Zaleca się przyjmowanie 2-3 łyżeczek jednorazowo trzy razy dziennie (dzieciom wystarczy 1 łyżeczka). Jeśli spożywamy miód profilaktycznie, poprzestańmy na dawce porannej i wieczornej.
Miód Manuka można stosować również zewnętrznie na problemy skórne (trądzik, egzema, odleżyny, zmiany alergiczne). Smarujemy zmienione miejsca cienką warstwą miodu i pozostawiamy jak najdłużej, nie przykrywając.
UWAGA: miodu Manuka, tak jak każdego innego miodu, nie powinny przyjmować osoby chore na cukrzycę, uczulone na pyłek pszczeli oraz dzieci do ukończenia 1 roku życia.
Nowozelandzki cud natury
Miód Manuka to unikatowy produkt, bo pochodzi z krzewów rosnących tylko w jednym rejonie świata jest to wschodnie wybrzeże Południowej i Północnej Nowej Zelandii. Sporadycznie krzewy można spotkać też w niektórych regionach Australii.
Nową Zelandię zalicza się do najmniej skażonych regionów świata, o najczystszej wodzie i powietrzu. To jeden z tych obszarów, gdzie jeszcze nie został zachwiany naturalny ekosystem. Stąd miód pozyskiwany z rosnących tam krzewów Manuka jest produktem biologicznie czystym, o bardzo dużym potencjale prozdrowotnym. Okrzyknięty został najzdrowszym miodem na świecie.

Nowa Zelandia czysto i pięknie. Foto:Freepik
Z krzewów Manuka, zwanych w Nowej Zelandii również drzewem herbacianym, otrzymuje się także olejek eteryczny o przeciwbakteryjnym działaniu. Wytwarzany jest ręcznie z dziko rosnących roślin, dzięki czemu zachowuje pełnię naturalnych właściwości. Pomaga przy infekcjach bakteryjnych (w tym przewlekłych infekcjach górnych dróg oddechowych), problemach ze skórą, przy ukąszeniu owadów (także im zapobiega), przy poparzeniach, łojotoku, bólach reumatycznych.
Cenne informacje 🙂 Nie sądziłam, że miód ma aż tak dobry wpływ na nasz organizm 🙂
Nie wiedziałam, że ma aż tyle cennych właściwości 🙂 Używam raczej miodów pochodzących z polskich pasiek, ale może kiedyś będę mogła wypróbować ten bardziej egzotyczny 🙂
Dzieki za te praktyczne porady. Wierze w cudowna moc miodu, ale dotychczas nie wiedzialam, jak dobrze go wybrac. Pozdrawiam serdecznie Beata