Bakterie jogurtowe Bifivit Vivo 2x0,5g
Opis
Bakterie jogurtowe Bifivit Vivo 2x0,5g
Zakwaska Bifivit do domowego przygotowania jogurtu zawiera połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii lactis (kultur obecnych w mleku kobiety karmiącej) i bakterii kwasu propionowego. Bifivit to sprawdzony przez lata produkt, który przez wiele osób jest używany jako pierwszy z fermentowanych produktów spożywczych dla dzieci od 6 miesiąca życia i dorosłych w każdym wieku. Połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii i bakterii kwasu propionowego zapewnia delikatny, mało kwaśny smak, który uwielbiają dzieci. Od Bifivitu warto rozpocząć wprowadzanie produktów z ukwaszonego mleka w diecie dziecka.
Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit ze względu na bogactwo zawartych w nim kultur bakterii mogą z powodzeniem spożywać również osoby dorosłe. Przyjazne człowiekowi bakterie wchodzące w skład Bifivitu aktywnie rozmnażają się w mleku, zapewniając jogurt z żywą florą bakteryjną. Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit zawiera nie tylko wysokie stężenie kultur bakterii ale również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (są to polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.)
W skład Bifivitu wchodzą bifidobakterie, laktobakterie i różne szczepy bakterii kwasu propionowego.
Bakterie te spełniają następujące funkcje:
Bifidobacterie:
- zawierają florę bakteryjną, w tym bifidobacterie lactis, obecne w mleku kobiety karmiącej
- wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec bakterii gnilnych i patogennych;
- przez wytwarzanie organicznych kwasów tłuszczowych uczestniczą w utylizacji substratów pokarmowych i aktywacji przyściennego trawienia w
- przewodzie pokarmowym;
- syntetyzują aminokwasy i białka, witaminę K, kwas pantotenowy, witaminy z grupy B : B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 ? kwas nikotynowy, Bc -
- kwas foliowy , B6 - pirydoksyna;
- sprzyjają wzmocnieniu procesów wchłaniania jonów wapnia, żelaza czy witaminy D
Laktobakterie - pałeczki kwasu mlekowego:
- w swoich procesach życiowych wchodzą w złożone interakcje z innymi mikroorganizmami, wskutek czego stłumieniu ulegają patogenne bakterie gnilne i ropne, względnie patogenne mikroorganizmy, przede wszystkim z rodzaju Proteus,
- podczas normalnego metabolizmu, są zdolne wytwarzać kwas mlekowy, nadtlenek wodoru, produkować lizozym i inne substancje o działaniu antybiotycznym: reuterynę, plantaritsin, lactocidine, laktolin;
- w żołądku i jelicie cienkim lactobakterie we współpracy z organizmem gospodarza są głównym mikrobiologicznym ogniwem tworzenia się kolonizacyjnej flory,
- wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec patogennych mikroorganizmów;
Bakterie kwasu propionowego:
- stymulują wzrost flory Bifidobacterium, syntetyzują szerokie spektrum przeciwbakteryjnych składników, aktywnych przeciwko enetrobakteriom, bakteriom gnilnym, grzybom;
- aktywnie uczestniczą w procesie fermentacji węglowodanów, przy których gromadzą się kwas propionowy i octowy, zapobiegając namnażaniu się mikroorganizmów patogennych;
- przyczyniają się do produkcji i wchłaniania witamin, zwłaszcza witaminy B12.
Bifivit polecany jest dla:
- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
- dla dzieci od 6 miesiąca życia,
- dla chcących dostarczyć do organizmu bifidobakterie i laktobakterie,
Składniki:
maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Bifidobacterium lactis (2 szczepy), Bifidobacterium infantis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus (2 szczepy), Streptococcus thermophilus, Lactobacillus paracasei.
Ilość bakterii w 1g:
Bakterie kwasu mlekowego ok. 8 mld
Bifidobakterie ok. 7 mld
Sposób przygotowania jogurtu domowego:
- 1-3 litrów mleka zagotuj i ostudź do temperatury 37-43 stopni.
- Dodaj zawartość fiolki.
- Naczynie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok 8 godzin.
- Gotowy jogurt wstaw do lodówki. Przechowuj go do 5 dni. Jogurtem możesz zaszczepić mleka jeszcze 2-3 razy.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.
Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie ? zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.
Opinie o produkcie (1)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!








Bozena M****a
,Dla mnie odkrycie, że tak łatwo można samej zrobić jogurt ! Miałam w domu tylko mleko 0,5 %, a jogurt wyszedł gęsty, kremowy, wyśmienity !